Budžet grada Bora za 2023. godinu 6,4 milijardi dinara

Gradsko veće usvojilo je Predlog o budžetu grada Bora za 2023. godinu koji je predviđen na 6,4 milijarde dinara. Sam budžet iznosi 5,8 milijardi, a preostalih 530 miliona predstavljaju sredstva preneta iz ove godine.

Iz lokalnog budžeta će naredne godine biti izdvojena 3,1 milijarda dinara za kapitalne investicije. Taj iznos predstavlja polovinu ukupnog gradskog budžeta i, prema rečima gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića, do sada nije izdvojeno toliko novca za kapitalne investicije.

„Za sledeću godinu izdvojeno je 380 miliona za nabavku opreme za javno komunalna preduzeća, 203 miliona dinara biće izdvojeno za kupovinu magnetne rezonance i moram reći da obećanje koje smo dali pre dve godine da će Bor dobiti najsavremeniji dijagnostički centar polako sprovodimo u delo”, ističe Milikić.

Izgradnja Evropskog vrtića jedan je od kapitalnih projekata, a realizacija bi trebalo da otpočne naredne godine. Ukupna vrednost investicije je oko 700 miliona dinara, a u novom obdaništu moći će da boravi 260 mališana.

U narednoj godini, kaže član Gradskog veća grada Bora Tamara Paunović, budžetom je predviženo više novca i za populacionu politiku.

„Od prvog januara 2023. godine sve porodilje koje se porode u novoj godini imaće za prvo dete jednokratnu pomoć od pedeset hiljada dinara, za drugo, osamdeset, a za treće i četvrto dete 140 hiljada dinara. Nezaposlene porodilje prve godine od detetovog rođenja primaće novčanu nadoknadu od 20 hiljada dinara na mesečnom nivou”, kaže Paunović.

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj sednici i predloge o davanju u zakup poslovnog prostora i garaža, kao i zahtev Vladi Republike Srbije za prenos parcela i stanova na grad Bor.