Čaba i Spaskovski: Ekologija, pa ekonomija

Ambasadorka Kanade Keti Čaba prilikom svoje prve posete Boru razgovarala je sa rukovodstvom RTB-a Bor, a posetila je i novu topionicu, fabriku sumporne kiseline i kafić u Jami.

Čaba: „Ekologija mora biti na prvom mestu.“

Keti Čaba, novoizabrana ambasadorka Kanade u Srbiji,  imala je priliku u Boru da se lično uveri da li je poslovanje kanadskih kompanija u Srbiji u skladu sa zakonima, kako Kanade, tako i naše zemlje, da oceni saradnju ovih država na spoljno-trgovinskom planu, kao i da obiđe Rudarsko-topioničarski basen Bor.

„Ovo mi je prvi put u karijeri da sam u poseti rudniku i mogu reći da sam veoma impresionirana. Vidim da ljudi ovde obavljaju posao sa velikim profesionalizmom, a što je jako bitno, pazi se na ekologiju i ljude koji ovde žive i rade. Ponosna sam što je kanadska kompanija SNC „Lavalin“ učestvovala u izgradnji nove  topionice i fabrike sumporne kiseline i sudeći po tome da je vazduh u Boru znatno poboljšan naša tehnologija ovde primenjena doprinela je razvoju industrije u ovom gradu. Ali ništa od toga se ne bi dogodilo bez prave vizije rukovodstva RTB-a Bor. Kao što znate, Kanada ima veoma razvijenu ekonomiju, velikim delom se bazira na rudarstvu što je ogroman potencijal i mislim da će postojati jako dobra saradnja za dalji razvoj rudarstva u Boru“, rekla je ambasadorka prilikom svoje posete RTB-a Bor.

Ambasadorka je razgovarala i sa rukovodstvom kompanije „Rakita“ povodom otvaranja novog rudnika u Boru i tom prilikom naglasila da je u interesu „Rakite“ da sve prođe u skladu sa najvišim ekološkim standardima, a biće obezbeđena i socijalna komponenta u implementaciji samog projekta.

Takođe, jedan od bitnih koraka jeste komunikacija između „Rakite“ i lokalnog stanovništva, ali i međusobna saradnja između predstavnika Vlade Republike Srbije, lokalne samouprave, kao i RTB-a Bor.

Generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski ovom prilikom se zahvalio ambasadorki na svemu što je država Kanada učinila za RTB Bor, ali i naglasio da je uz njihovu pomoć Bor dobio čistiji vazduh čime je nagrađen ekološkom zvezdom od Evropske agencije za zaštitu životne sredine.

Takođe, generalni direktor RTB-a Bor složio se sa time da je za otvaranje novog rudnika potrebno poštovati najviše ekološke mere.

„Meštani Brestovca, Slatine i Metovnice ne smeju da imaju sekiracije da će novi rudnik biti novi zagađivač. Zajedno ćemo raditi, u saradnji sa ambasadom, koja će voditi računa da sve bude po ekološkim standardima kako se ovo područje nipošto ne bi ugrozilo. Dogovorićemo se gde će biti ulaz, a gde izlaz. Tamo gde je najracionalnije, najekonomičnije i ekološki najispravnije“, dodao je Spaskovski.

S obzirom da je RTB-u Bor potreban strateški partner, jedna od tema bila je i privatizacija same kompanije. Ambasadorka Čaba rekla je da je jako bitno videti koja će se strategija privatizacije usvojiti, ali je naglasila da su kanadske kompanije uveliko zainteresovane za učešće.

Ocenivši da je ovo krajnje korisna poseta, ambasadorka je rekla da je industrija u Boru izuzetno važna spona između Kanade i Srbije, kao i da saradnja ovih dveju zemalja već postoji u svim sferama poput kulture, obrazovanja, politike i da će se razvijati još više.