Carinici na izlazu iz zemlje pronašli i zaplenili dijamante, dukate i zlatnu pločicu

Carinici su na graničnom prelazu Vrška Čuka sprečili pokušaj krijumčarenja neprijavljene robe preko granice. Oni su otkrili i zaplenili dragocenosti koje je putnik iz Nemačke pokušao da preveze u Bugarsku. Među zaplenjenim predmetima bilo je 13 dijamanata, šest zlatnika i jedna zlatna pločica.

Foto: Uprava carina

Automobil stranih registarskih oznaka, kojim je upravljao 65-godišnji penzioner, bio je izdvojen za detaljan pregled na izlazu iz zemlje. Iako je penzioner tvrdio da nema ništa da prijavi, carinici su uspeli da pronađu dragocenosti koje su bile neprijavljene.

Foto: Uprava carina

Carinici su, između ostalog, u njegovoj torbi pronašli kutijicu sa 10 belih i tri crna dijamanta. Pored toga, među garderobom je pronađeno i šest zlatnika od kojih su četiri sa početka 20. veka iz 1913. i 1915. godine, kao i jedna zlatna pločica.

Vrednost pronađenih predmeta procenjena je na više desetina hiljada evra.

Prekršajni postupak protiv putnika je pokrenut, a predmeti su privremeno oduzeti.

Uprava carina podseća putnike da je obaveza prijaviti sve dragocenosti koje nose sa sobom prilikom prelaska granice kako bi se izbegle neugodne situacije i sankcije. Neprijavljene dragocenosti predstavljaju ozbiljan prekršaj koji može da bude sankcionisan visokim novčanim kaznama i privremenim ili trajnim oduzimanjem predmeta.