Časni krst u rukama Uroša Živanovića, na Borskom jezeru plivale i tri dame [FOTO]

Za Časni krst na Borskom jezeru plivalo je danas 45 takmičara, među kojima i tri dame. Krst je završio u rukama višestrukog pobednika Uroša Živanovića.

Obeležavanje jednog od najvećih hrišćanskih praznika Bogojavljanje u Boru je počelo osvećenjem vode u porti hrama Svetog Georgija u Boru i Svetom liturgijom.

Na Borskom jezeru je četvrti put organizovanje plivanje za Časni krst u dužini od 33 metra, što simbolizuje broj godina života Isusa Hrista.

Posle uzbudljivog nadmetanja Časni krst je završio u rukama veroučitelja Uroša Živanovića, koji je prethodnih godina više puta bio najbrži u bogojavljenskoj trci.

„Ovo mi je deseti put da plivam za Časni krst, četvrti put na Borskom jezeru. Puno mi znači što sam pred našim sugrađanima učestvovao i Bogu hvala i pobedio. Ovo mi je četvrta pobeda, a učestvovao sam još i u Zaječaru i Kladovu. Stalno ću da učestvujem dok mogu”, rekao Živanović.

Pobedniku je pripao osveštani krst iz Jerusalima, pehar i medalja, kao i ogrtač sa simbolom grada Bora. Medalje su dobili svi takmičari i takmičarke, njih 45.

Tamara Gubić, Dragana Lilić i Nina Dinić hrabro i potpuno ravnopravno su se borile sa ostalim učesnicima.

„Ponosan sam što smo po četvrti put okupljeni oko Svetog krsta i što smo pokazali i dokazali koliko je jaka vera u Boga, u crkvu, u naš srpski narod.

Ovaj sveti dan nas je podsetio na poruku ovog praznika: sabornost, jedinstvo u veri i širenje mira i ljubavi.

Čestitam svim odvažnim i hrabrim plivačima koji su pokazali svoju hrabrost i veru u tradiciju, plivajući za Časni krst.

Posebne čestitke upućujem Urošu Živanoviću koji je prvi stigao do Časnog krsta. Verujem da ćemo se i naredne godine okupiti na istom mestu da zajedno pokažemo da verujemo u tradiciju, u crkvu, slogu i jedinstvo srpskog naroda“, kazao je gradonsčelnik Bora Aleksandar Milikić.