Četiri godine kompanije Srbija Ziđin Koper

Na današnji dan 2018. godine osnovana je kompanija Srbija Ziđin Koper (Serbia Zijin Copper) preuzimanjem 63 odsto vlasništva nad nekadašnjim Rudarsko-topioničarskim basenom (RTB) Bor.

Tim povodom Kompanija je izdala saopštenje koje prenosimo u celosti: „18. decembra 2022. godine je četvorogodišnjica od osnivanja kompanije SERBIA ZIJIN COPPER DOO.

Prošle 4 godine, uz podršku svih zaposlenih i društva, kompanija je savladala mnogo teškoća.

Suočavajući se sa izazovima kao što su pandemija, ratovi i dr., svi zaposleni su odlučnošću i profesionalnom odgovornošću, velikim naporima paralelno obezbedili stabilnost tehnološke izgradnje i proizvodnje u kompaniji i ostvarili temelj za budući održiv razvoj sa visokim standardima.

Danas je Borski okrug jedan od najvitalnijih delova srpske ekonomije. Najbolji primer srpsko-kineskog prijateljstva se manifestuje upravo u Boru.

Do kraja novembra 2022. godine kompanija je investirala skoro 1,7 milijardi američkih dolara, a od toga je 193 miliona uloženo u oblasti ekologije i zaštite životne sredine. Ovako velika investicija je i strukturirana tako da kompanija bude u mogućnosti da primeni najsavremeniju tehnologiju koja će rezultirati maksimalnim smanjenjem emisije ugljenika i potrošnje energije u eksplotaciji, flotitranju, metalurškoj preradi, tretmanu otpadnih voda, gasova i šljake, pridržavajući se najviših standarda zelenog i održivog razvoja.

Što se tiče zapošljavanja, do početka decembra 2022. godine, broj zaposlenih u kompaniji prevazišao je 6.162, sa 2.783 novozaposlena u protekle 4 godine. Zarade su od momenta preuzimanja RTB Bor bitno povećane, a prosečan mesečni neto prihod u kompaniji sada već premašuje 110.000 RSD, što je 50,3% više nego 2018. godine kada je prosek bio 68.160,00 RSD, a 61,5% više nego mesečni neto prihod u Republici.

Trenutno kompanija sarađuje sa 1.000 lokalnih izvođača i proizvođača u različitim oblastima, čime je društvu direktno doprinela sa 588 miliona američkih dolara. Stabilan razvoj kompanije je od velikog značaja za rast privrede, zapošljavanje i poreski doprinos u istočnoj Srbiji.

Pod uticajem pandemije, rusko-ukrajnskog rata, energetske krize i inflacije u svetu, očekivana je velika nesigurnost u 2023. godini.

Suočavajući se sa složenom situacijom u svetu, moramo da budemo dovoljno spremni. Svi zaposleni moraju da ojačaju uverenje o razvoju, da se fokusiraju na detaljno upravljanje, uštedu energije i smanjenje emisije, smanjenje troškova i povećanje efikasnosti.

Istovremeno, moramo da ispunimo glavne planove i projekte da bi se obezbedila stabilnost proizvodnje i tehnološka rekonstrukcija. Kompanija će obezbediti i stabilan rast zarade na adekvatan i razuman način. Kako bi se sve navedeno postiglo, neophodno je da se poveća efikasnot upravljanja i pojača harmonizacija i integritet. Korenite reforme su bile ključ za uspeh u prošlosti i biće i u budućnosti“.