Četvrti protest protiv zagađenja u petak ispred direkcije Ziđina u Boru

1
730

Novi, četvrti po redu, ekološki protest zbog prekomernog zagađenja u Boru biće održan u petak. 15. novembra ispred generalne direkcije kompanije “Srbija Ziđin Bor Koper”.

Institucijalna i vaninstitucijalna borba Borana za čistiji vazduh u gradu i okolnim selima traje već mesecima. Višestruko prekomerno aerozagađenje sumpor-dioksida i opasnim mikročesticama PM-10 i PM PM-2,5 detektuje se svakog meseca od početka godine.

Prekomerno aerozagađenje je posledica rudarskih i metalurških procesa u proizvodnji bakra u pogonima kompanije “Srbija Ziđin Bor Koper”, trvde organizatori protesta.

Oni su poslali dopise svim relavantnim državnim i gradskim insticijama sa zahtevom da se zagađenje dovede u zakonski dozvoljene granice.

“Građani Bora su neravnopravnoj borbi, u borbi Davida protiv Golijata. Sa jedne strane je multinacionalna kompanija kojoj su se svojim nečinjenjem pridružile sve državne i lokalne institucija, a sa druge strane smo mi roditelji i građani Bora i okolnih sela”, kazao je Saša Stanković, odbornik u Skupštini grada Bora.

Stanković je pozvao Borane da se odazovu građanskom protestu u petak 15. novembra od 14 sati i 30 minuta ispred generalne direkcije kompanije “Srbija Ziđin Bor Koper” i istraju u zahtevu da se zagađenje hitno smanji.1 KOMENTAR

  1. BORАNЕ UGUŠI I POTROVA GASOVIMA TOPIONICA BAKRA JAČE NO IKADA!

    U Boru zagađenje ne zavisi toliko od pravca vetrova, rada Toplane, već je funkcija nedorečenosti tehničko-tehnološka u rekonstrukciji topionice. Ogromne pare su utrošene, a zagađenje je gore no kada su radile samo šahtne i plamene peći. Od pompezno hvaljene rekonstrukcije topionice bakra u Boru i čistijeg vazduha od onog iz 1903. godine, ostade samo laž grobara RTB Bor i njegovih mentora iz Vlade i ludo radovanje borana. Oni se mesecima guši u gasovima sumpordioksida i opasnim supstancama: arsenom, olovom, kadmijumom, živom i kompletnim Mendeljejevim sistemom elemenata. Vlada Srbije i Grad Bor, ove dogodovštine pripisuju politizaciji, a ne realnom stanju. Najpre trebali su da prozovu Spaskovskog, grobara RTB Bor i „neimara“ nove tehnologije topljenja sa svim negativnostima, a najmanje Bor sa nebom iz 1903. godine, kako je svojevremeno tvrdio on. Za čisto nebo nad Borom potrebna je obimna rekonstrukcija, pare i vreme, a nikako do kraja 2019. kako je rekao ministar Antić. Laž nije zabranjena, a štetna je, ministre. O trovanju Borana treba da snosi konsekvence Spaskovski, jer je promašio tehnički-tehnološki, proces, izbor opreme, a radio je u svojoj režiji, izbacivšie stručnjake iz ovog posla, a imao je mentorstvo u Vladi Srbije. Novac (оkо 500 miliona evra) je utrošen i “pametno upotrebljen” i za lične koristi, a promašaji ostaju, pa ostaju. Država je preuzela dugova RTB Bor od devetsto miliona evra, a ostalo je još milijardu evra. Na kraju konsekvence treba da snosi i Ziđin u smislu poštovanja normi o čistoći vazduha i usklađivanje tehnologije sa projektovanim parametrima, koje je Spaskovski ostavio Ziđinu i Boru. Svaka mu čast, da kao osvedočeni i “rođeni” boranin, kako on tvrdi, a laže, uništava svoje toliko voljene sugrađanke i sugrađane.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime