Četvrti protest protiv zagađenja u petak ispred direkcije Ziđina u Boru

Novi, četvrti po redu, ekološki protest zbog prekomernog zagađenja u Boru biće održan u petak. 15. novembra ispred generalne direkcije kompanije „Srbija Ziđin Bor Koper“.

Institucijalna i vaninstitucijalna borba Borana za čistiji vazduh u gradu i okolnim selima traje već mesecima. Višestruko prekomerno aerozagađenje sumpor-dioksida i opasnim mikročesticama PM-10 i PM PM-2,5 detektuje se svakog meseca od početka godine.

Prekomerno aerozagađenje je posledica rudarskih i metalurških procesa u proizvodnji bakra u pogonima kompanije „Srbija Ziđin Bor Koper“, trvde organizatori protesta.

Oni su poslali dopise svim relavantnim državnim i gradskim insticijama sa zahtevom da se zagađenje dovede u zakonski dozvoljene granice.

„Građani Bora su neravnopravnoj borbi, u borbi Davida protiv Golijata. Sa jedne strane je multinacionalna kompanija kojoj su se svojim nečinjenjem pridružile sve državne i lokalne institucija, a sa druge strane smo mi roditelji i građani Bora i okolnih sela“, kazao je Saša Stanković, odbornik u Skupštini grada Bora.

Stanković je pozvao Borane da se odazovu građanskom protestu u petak 15. novembra od 14 sati i 30 minuta ispred generalne direkcije kompanije „Srbija Ziđin Bor Koper“ i istraju u zahtevu da se zagađenje hitno smanji.