Da deca budu bezbedna u saobraćaju!

U osnovnoj školi „Dušan Radović“ u Boru održana je prva akcija na temu „Bezbednost dece u saobraćaju“, koju Crveni krst sprovodi u saradnji sa Saobraćajnom policijom u Boru. Akcija će do kraja nedelje biti realizovana u svim gradskim i seoskim osnovnim školama na teritoriji opštine Bor.bezbednost dece u saobracaju

Akcija „Bezbednost dece u saobraćaju“ je jedna od tradicionalnih akcija Crvenog krsta Srbije koja se organizuje početkom septembra meseca. Cilj ove akcije je promovisanje adekvatnog ponašanja svih učesnika u saobraćaju i time smanjenje broja povređenih i stradalih osoba u saobraćaju. Ciljna grupa ove akcije su učenici nižih razreda osnovnih škola, prvenstveno đaci prvaci, izjavio je Dejan Stojčić, poverenik Crvenog krsta u Boru.

S obzirom na to da deca mlađa od 12 godina nedovoljno dobro procenjuju udaljenost automobila i vreme koje im je potrebno da pređu ulicu, uz to su im pažnja i periferni vid slabiji nego kod odraslih, a kako ne mogu uvek tačno da odrede pravac iz kojeg dolazi zvuk, potrebna im je pomoć odraslih učesnika u saobraćaju, kao i znanje o elementarnim pravilima ponašanja koje će njihovo kretanje učiniti bezbednim i dati im osećaj sigurnosti. Ove akcije koje Crveni krst, u saradnji sa saobraćajnom policijom, pokreće pred svaku školsku godinu uglavnom za ciljnu grupu imaju decu nižih razreda osnovne škole, jer deca uzrasta od 7 do 9 godina, koja su i najugroženija, još uvek nemaju veštine i sposobnosti za bezbedno ponašanje u saobraćaju i predstavljaju jednu od najranjivijih kategorija učesnika u saobraćajnim nezgodama.

usporite pored skole

Istraživanja, ali i činjenice, pokazali su da se nesreće događaju gotovo uvek u naseljenim mestima, a najmlađi učesnici u saobraćaju najčešće stradaju kao putnici u vozilu, kao pešaci i kao vozači skutera i bicikala. Komparativnom analizom podataka utvrđeno je da kada je reč o broju poginulih na milion dece, naši mališani su oko 2,5 puta ugroženiji u saobraćaju nego njihovi vršnjaci u Švedskoj, odnosno dva puta ugroženiji od proseka 14 zemalja EU, kaže se u izveštaju Sekretarijata za saobraćaj Beograda.