Danas pakleno, sutra još toplije

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) Srbije izdao je za danas i naredna dva dana najviše – crveno meteo upozorenje zbog veoma visokih temperatura opasnih po zdravlje stanovništa. Sutra se u Boru i okolini očekuje sunčano i još toplije vreme.

Od danas pa do kraja nedelje u celoj Srbiji je proglašen crveni meteoalarm, jer će u svim regionima biti mesta sa temperaturom od 38 stepeni i više, rečeno je agenciji Beta u RHMZ.

Temperatura u Boru u najtoplijem delu dana je dostigla 37 stepen celzujosove skale. Sutra se očekuje vreme slično današnjem sa još višim temperaturama.

Do 9. avgusta se prema prognozi RHMZ očekuju temperature do 39 stepeni, a za vikend i 41, uz veoma visok indeks UV zračenja – od osam do 10.

Crveni meteoalarm znači da se mogu očekivati opasne vremenske pojave, takvog intenziteta da mogu prouzrokovati veliku materijalnu štetu i biti veoma opasne po bezbednost ljudi i životinja.

Lekari apeluju na građane da ne izlaze iz kuća u najtoplijim delovima dana od 10 do 18 sati i da uzimaju što više tečnosti.

(Bor030 / Beta)