Danas počinje velika akcija saobraćajne policije, trajaće čitave nedelje!

Saobraćajna policija će u periodu od 16. do 22. aprila pojačano kontrolisati brzinu kretanja vozila u okviru akcije međunarodne organizacije „TISPOL“, saopštilo je Ministarsvo unutrašnjih poslova.

Tokom akcije u sredu, 19. aprila biće sprovedena i akcija „Speed Marathon“, kada će se brzina meriti 24 časa neprekidno ručnim radarima, radarima u sistemima video nadzora i uređajima za merenje brzine u vozilima bez obeležja policije – presretačima.

„U prošlogodišnjoj akciji „Speed Marathon“, za 24 časa na evropskim putevima otkrivena su ukupno 151.073 prekršaja prekoračenja brzine, od čega je u Srbiji otkriveno 2.895 prekršaja“, navodi se u saopštenju MUP-a.

Svaki kontrolisani vozač biće alkotestiran, dok će saobraćajna policija pri zaustavljanju vozila koja prekorače dozvoljenu brzinu kretanja kontrolisati i korišćenja pojaseva za vezivanje vozača i putnika.

Foto: Pixabay

Prema istraživanjima Evropskog saveta za bezbednost saobraćaja, povećanje brzine kretanja za samo pet odsto uzrok je povećanja broja saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom za više od 20 odsto. Korišćenje sigurnosnih pojaseva smanjuje rizik od smrtnog stradanja u saobraćajnim nezgodama za oko 50 odsto, navodi se u istraživanju.

Akcija će biti sprovedena u svim državama koje sarađuju u okviru „TISPOL-a“, odnosno u 28 zemalja članica Evropske unije, Švajcarskoj, Norveškoj i Srbiji.

(Bor030 / Beta)