Devetnaest godina od početka NATO bombardovanja

Na današnji dan, pre 19 godina, počelo je bombardovanje nekadašnje Savezne republike Jugoslavije. Tokom 78 dana vazdušne operacije, prema procenama različitih izvora, poginulo između 1.200 i 2.500 ljudi.  

Rafinerija nafte u Pančevu / Foto: Tanjug

Godišnjica bombardovanja biće obeležena i u Boru, polaganjem cveća i venaca na spomen obeležje nastradalim policajcima u holu Policijske uprave, kao i na spomenik kod Tržnog centra „Kocka“.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. godine, nešto pre 19.15 časova, a završeni 10. juna u 13.30 sati.

Vojna intervencija NATO-a, koju su Vlada SRJ i brojni pravni stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosmetu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

NATO je krstarećim i raketama ispaljenim iz aviona uništio i oštetio 25.000 stambenih objekata. Na meti su se našli putevi, aerodromi, mostovi, železnička pruga, ali i bolnice, škole, dečiji vrtići, spomenici kulture, pa i mediji.

Tokom bombardovanja izvedeno je 2.300 vazdušnih udara na 995 objekata širom zemlje, a 1.150 borbenih aviona lansiralo je približno 420.000 projektila, ukupne mase 22.000 tona.

Lansirano je 1.300 krstarećih raketa.

Na gradove u Srbiji bačeno je 37.000 nedozvoljenih „kasetnih bombi“, od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina.

Korišćena je i zabranjena municiju sa osiromašenim uranijumom, a posledice ovih napada još nisu u potpunosti poznate.

 

Trafostanica RTB-a / Foto: unep.ch

Bombardovanje Bora

Dva cilja u Boru, stovarište goriva bivšeg „Jugopetrola“ i trafostanica u krugu Rudarsko-topioničarskog basena, gađani su sedam puta tokom maja meseca.

Prve bombe u Boru pale se 15. maja, tokom dana na rezervoare „Jugopetrola“ na „slatinskom putu“, a uveče i na glavnu trafostanicu RTB-a.

U napadu na „Jugopetrol“ u Boru, 17. maja jedno lice je izgubilo život. Procenjuje se da je ovo skladište, iz čijih su rezervoara unapred istočena sva zapaljiva i eksplozivna sredstva, u više navrata ispaljeno čak 150 projektila.

Analize Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) pokazuju da je prilikom razaranja trafostanice RTB-a iz kondenzatorskih baterija iscurelo kancerogeno ulje – piralen. Sa opasnom materijom susrelo se više 260 radnika borskog basena koji su bili angažovani na rasčišćavanju ruševina i saniranju štete.

Prema dostupnim podacima, dvanaest pripadnika oružanih snaga vojske i policije iz opštine Bor nastradalo je učestvujući u ratu 1999. godine.