Digitalizacija televizije: šta će biti sa starim televizorima i koliko će to koštati?

Korisnici starih televizora digitalni signal moći će da prate uz pomoć STB-a, odnosno set top boxa, čija je trenutna cena na tržištu između 40 i 50 eura, a koje će, prema rečima ministra trgovine, turizma i telekomunikacija Rasima Ljajića, 180 000 najsiromašnijih građana dobiti besplatno. 

remote_control_0306

Proces digitalizacije, čiji je probni period počeo 1. septembra, odnosiće se samo na građane koji televizijski program prate preko krovnih antena, koji, prema procenama Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, čine 38 odsto stanovništva Srbije.

Kako bi oni mogli da prate digitalni program biće neophodno da nabave set top boks (STB), tj. digitalne resivere, koje će oko 180 000 najsiromašnijih građana dobiti besplatno. Trenutna cena ovih resivera na tržištu kreće se između 40 i 50 eura, a očekuje se da će njihova cena u budućem periodu biti 20 eura.

Kablovski operateri SBB, KDS, JET TV i BEOGRID poručili su svojim korisnicima da ne treba da brinu, jer neće morati sami da nabavljaju dodatnu opremu, već bi trebalo da im odgovarajući set top box obezbedi sam operater. Kablovski operateri su za svoje korisnike pripremili digitalne pakete, koji će u ponudi biti od 15. septembra.

Tranzicioni period u kome će biti i digitalnog i analognog emitovanja počeo je 1. septembra i trajaće do 1. maja 2015. godine, a do juna naredne godine u potpunosti će se preći na digitalno emitovanje.