Dinkić: Država ne sme da prekine investicije u RTB Bor

Predsednik Ujedinjenih regiona Srbije (URS) Mlađan Dinkić rekao je prilikom posete Boru da vlada ne sme da prekine investicije u Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor i da mora da obezbedi nastavak ulaganja, inače će se taj rudarski kompleks vratiti na nivo iz 2005. godine.

md-u-bor.1

„Sadašnje Ministarstvo privrede uopšte ne razmišlja o RTB, problemi se nižu, zarade se smanjuju, troškovi povećavaju i niko ne planira da završi investicije. U budžetu za narednu godinu nema nikakve stavke vezane za Bor i to mora hitno da se ispravi“, kazao je Dinkić na konferenciji za novinare nakon sastanka sa predstavnicima svih sindikata RTB Bor.

Prema njegovim rečima, bez investicija RTB Bor će se vratiti u situaciju u kojoj je bio 2005. i 2006. godine, kada je zajedno sa sindikatima napravljen preokret i od njega stvoreno profitabilno preduzeće.

kzs-md

On je dodao da nisu potrebne direktne investicije već garancije Vlade Srbije da će dugovi biti vraćeni poveriocima u predviđenom roku.

Dinkić je kazao da Vlada mora predvideti garancije u budžetu da bi RTB mogao da se izvuče iz procesa restruktuiranja.

„Bez dodatnih investicija Bor nema perspektivu i zato apelujem na vladu da odredi sredstva u budžetu za Bor, jer ovaj grad ne može da se podržava samo rečima“, ocenio je Dinkić.

md-u-boru.2

Dinkić je podržao i inicijativu opštinskog odbora Ujedinjenih regiona Srbije da Bor dobije status grada i naglasio da će odbornička grupa URS-a podneti taj predlig Skupštini Srbije na razmatranje.

„Ujedinjeni regioni Srbije će do kraja ovog meseca predati Skupštini Srbije predlog izmena Zakona o teritorijalnoj organizaciji Srbije, gde ćemo predložiti da Bor dobije status grada, jer je on jak industrijski grad, sedište univerziteta i grad sa perspektivom“, rekao je Dinkić i dodao da će predlog obuhvatiti i opštine Pirot, Kikindu i Vršac.

(Tanjug)