Dinkić: Novac će biti vraćen opštinama

Odlazeći ministar finansija i privrede Mlađan Dinkić izjavio je danas da će biti ispravljena greška i opštinama vraćen novac koji im je oduzet po osnovu poreza na iznajmljivanje nekretnina i nepokretnosti.

mladjan-dinkic-02

Reagujući na primedbu gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa da je ta odluka Ministarstva finansija i privrede u neskladu sa Zakonom o rebalansu, Dinkić je na svom tviter nalogu napisao:“Đilas u pravu“.

„Utvrdili smo da je napravljena greška. Biće ispravljeno, a novac vracen opštinama“, poručio je Dinkić na tviteru.

Đilas je ranije danas najavio da će pisati predsedniku skupštine Srbije Nebojši Stefanoviću, jer je Ministarstvo finansija od 1. avgusta počelo retroaktivno od juna da uzima novac lokalnim samoupravama, umesto od 1. januara 2014. godine, kako je precizirano Zakonom o rebalansu budžeta.

Foto: beograd.org.rs
Foto: beograd.org.rs

Đilas je novinarima, nakon obilaska radova na izgradnji vrtića u Bloku 61, rekao da je Ministarstvo finansija od 1. avgusta, suprotno Zakonu o rebalansu budžeta, počelo retroaktivno od juna da uzima novac koji pripada lokalnim samoupravama i ocenio da je to izrugivanje volji narodnih poslanika.

„Kada je išao Zakon o rebalansu budžeta i kada je Beogradu uzeto više od 15 odsto budžeta, odnosno više od 80 miliona evra godišnje, jedna od stvari koja je bila predviđena je i da se od svih lokalnih samouprava uzima porez na izdavanje nekretnina i poslovnog prostora“, rekao je Đilas i naglasio da je usvojenim amandmanom to trebalo da počne tek od 1. januara 2014.godine.

On je naveo da, ma koliko se bunio protiv Zakona o rebalansu budžeta, da će ga poštovati i dodao da se mnogo novca uzima Beogradu i lokalnim samoupravama.

„Mi smo najveći građevinski investitori u Srbiji i najviše od tih firmi radi zahvaljujući lokalnim samoupravama. Kada ukinete pare lokalnim samoupravama sve će se to zaustaviti“, poručio je Đilas.

(Tanjug)