Diskusija o budućem razvoju grada Bora uz podršku Evropske unije

Nikola Bertolini, šef Odeljenja za saradnju Delegacije Evropske Unije u Srbiji, posetio je Bor, gde je sa gradonačelnikom Aleksandrom Milikićem i predstavnicima lokalne samouprave razgovarao o perspektivama razvoja grada i planovima za realizaciju projekata uz podršku evropskih fondova.

foto: UNOPS

Na sastanku je bilo reči o dosadašnoj saradnji u okviru EU PRO Plus programa, a posebno je istaknuta izrada Strategije razvoja urbanog područja grada Bora.

„Grad Bor radi na budućim razvojnim projektima sa građanima i civilnim društvom, što je dobar početak jer su nam potrebni zreli i strateški projekti kako bismo se bavili važnim aspektima za grad Bor, a to su, po mom mišljenju, stvaranje boljih životnih uslova čime bi ovde zadržali i mlade ljude. Vidimo da su učinjeni početni koraci i radujemo se zajedničkom radu na budućem razvoju“, istakao je Bertolini nakon sastanka.

Evropska Unija je izrazila spremnost da podrži razvoj lokalne zajednice u Boru, posebno u oblasti zaštite životne sredine i programima za motivisanje mladih da ostanu i doprinesu razvoju svog rodnog grada. Bertolini je istakao vidljivi napredak u unapređenju ekoloških standarda i kvaliteta života građana, ali je naglasio da postoji prostor za dalji napredak u ovim oblastima.

foto: UNOPS

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, izrazio je zadovoljstvo sastankom i istakao važnost saradnje sa EU u izradi planova za lokalni razvoj grada.

„Razgovarali smo o planovima i podršci EU gradu Boru, kao i o temi urbanog razvoja. U protekle tri godine realizovali smo tri projekta prekogranične saradnje vredna tri miliona evra, ali važnije od visine ovih sredstava jeste njihov značaj za lokalno stanovništvo. Grad Bor će uvek biti dobar partner EU”, rekao je Milikić.

Bertolini je takođe posetio Udruženje građana „Kokoro”, koje uz podršku EU sprovodi projekat pružanja sveobuhvatne usluge za decu i mlade sa poteškoćama u ponašanju, ističući značaj programa podrške za resocijalizaciju i edukaciju mladih.