Đaci se vraćaju u školske klupe, u borskim osnovnim školama skoro 400 prvaka

Školska godina počela je za oko 3.000 borskih mališana, dok je blizu 400 njih danas prvi put selo u školske klupe.

Za đake prvake su njihovi drugari iz starijih razreda u svim školama pripremili priredbe, a predstavnici Gradske uprave u Boru i kompanije „Srbija Ziđin Majning” pozdravili su đake u Osnovnoj školi „Dušan Radović”.

Ovo je već druga godina zaredom da učenike svih razreda svih osnovnih škola u Boru u klupama dočekuju udžbenici, što je veliko olakšanje za budžet roditelja. Grad Bor je pre nekoliko godina započeo praksu kupovine udžbenika za đake nižih razreda osnovne škole, a ove godine izdvojeno je 18,3 miliona dinara kako bi obezbedio besplatne udžbenike za učenike od prvog do četvrtog reazreda, kao i školski pribor za prvake.

„Grad Bor se i ove godine potrudio da obezbedi sve što je potrebno deci za školu. Nastavićemo i dalje da podržavamo svaku školu u gradu Boru, da uredimo sportske terene i sale, ali i učionice. Srećni smo i najbitnije je da su u našim školama klupe pune dece i da ovaj grad ima budućnost”, rekao je zamenik gradonačelnika Bora Milivoje Janošević.

Potpisivanjem petogodišnjeg ugovora, kompanija ”Srbija Ziđin Majning” je prošle godine započela realizaciju petogodišnjeg projekta „Za budućnost”, kojim se obavezala da za učenike od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Boru obezbediti udžbenike, kao i rančeve za sve osnovce, u šta planiraju da za ovih pet godina ulože 1,9 miliona američkih
dolara, dok je ove godine izdvojila 27,5 miliona dinara za kupovinu knjiga za sve đake u višim razredima, kao i rančeve za učenike prvog razreda.

„Kompanija Srbija Ziđin Majning je usmerena na razvoj savremenih tehnoloških, ali i naučnih rešenja. Kroz praksu brojnih društveno odgovornih projekata u zajednici, posebnu pažnju poklanjamo i obrazovanju mladih, za čiji je pravilan put odrastanja, izuzetno važno
omogućavanje kvalitetnog obrazovanja i stvaranje mogućnosti mladima da stiču i unapređuju svoja znanja i veštine. Iz tog razloga kompanija je prošle godine započela realizaciju petogodišnjeg projekta „Za Budućnost” vrednog blizu 1,9 miliona dolara, u okviru kojeg se obavezala da će za, učenike od petog do osmog razreda svih osnovnih škola u Boru obezbediti udžbenike, a za osnovce na području grada i svih seoskih mesnih zajednica i školske torbe. Realizaciju projekta nastavljamo i ove godine, tako što smo na
vreme obezbedili udžbenike za sve učenike viših razreda, a za prvake i rančeve. Na ovaj način, želeli smo da doprinesemo kvalitetnijem obrazovanju borskih đaka,ali i da, s obzirom na to da kompleti udžbenika za više razrede koštaju i do 20.000 dinara, rasteretimo budžete roditelja. Svesni smo da najčešće porodice imaju dva i više školaraca i nadamo se
da smo im zaista pomogli, posebno što tokom septembra, koji je finansijski najopterećeniji mesec, imaju izdatke i za kupovinu ostalih potrepština: odeće, obuće, školske opreme i pribora. Cilj nam je da unapredimo obrazovanje, stvaranjem boljih uslova za učenje i za rad u borskim školama. Kao društveno odgovorna kompanija smatramo da ovu odgovornost imamo prema svih građanima grada Bora, posebno najmlađima i drago nam je što su nove knjige i rančevi, već prvog dana nove školske godine u njihovim rukama i što će oni moći nesmetano da uče i stiču nova znanja. U ime kompanije Serbia Zijin Mining i svoje lično ime želim svim učenicima i prosvetnim radnicima uspešnu školsku godinu”, naglasio je Gan Jonggang, zamenik generalnog direktora kompanije Srbija Ziđin Majning.

Direktorka Osnovne škole „Dušan Radović” u Boru Sanja Bugarin zahvalila se na ovim značajnim donacijama i istakla da će ova škola nastaviti da radi na postizanju što boljih rezultata u obrazovanju, ali i u vaspitanju dece.

„U ime svih učenika naše škole, njihovih roditelja, kao i svih zaposlenih, ali i svoje lično ime zahvaljujem se predstavnicima Gradradske uprave i kompaniji Srbija Ziđin Majning, na ovako vrednoj donaciji, ali i na podršci i pažnji koju nam pružaju na početku školske godine. Mogu samo da obećam da ćemo nastaviti da radimo vredno i postižemo najbolje rezultate u oblasti obrazovanja, a trudićemo se i da jačamo vaspitnu ulogu škole, odnosno da razvijamo vrline, vrednosti i veštine naših učenika”, kazala je Bugarin.

Na osnovu smernica dobijenih od Ministarstva prosvete tokom prvih nedelja nove školske godine biće organizovane radionice i savetovališta na temu solidarnosti, međusobnog poštovanja i vrednosti, a bezbednost učenika podignuta je na najviši nivo.