DJB: Borićemo se za RTB

Pokret Dosta je bilo (DJB) izdao je saopštenje za medije u kome je dat osvrt na nedavno održan tender za odabir strateškog partnera u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor, na kome je pobedila kineska kompanija „Zijin“.

Saopštenje prenosimo u celosti:

Poštovani sugrađani,

naš RTB Bor je PRODAT. Pored višegodišnjih obećanja prethodnih a ponajviše sadašnje vlasti da će vratiti staru slavu RTB Boru on je posle skoro 80 godina ponovo u rukama stranog kapitala. Do zvaničnog saopštenja koje je usledilo da je kineska kompanija Ziđin majning grup „Zijin Mining Group“ pobedila na tenderu za strateškog partnera, vlada, ministri a i rukovodstvo RTB Bor su pričali da će država ostati većinski vlasnik kapitala RTB Bor-a dok će strateškom partneru ponuditi manjinski deo. Objavom dana 31.08.2018. godine borska javnost a i celokupna javnost Srbije je saznala da je kineskoj kompaniji prodato 63 % kapitala RTB Bor-a i da je time Ziđin postao većinski vlasnik.

U poslednjih 10 godina od kada je na čelu RTB Bor-a Blagoje Sosa Spaskovski ova do juče domaća kompanija je i pored izuzetno visoke cene bakra na svetskom tržištu od giganta postala ruina sa ekološkim, ekonomskim i socijalnim problemima. Konja kojeg su svi jahali, kome nisu dali da odmori, da jede i pije vodu, nisu ga timarili i negovali, nisu mu dali da stane na svoje noge su ubili. Privredu i privredna preduzeća ne mogu da vode političari. RTB Bor je tu gde jeste zbog izuzetno loše vođene politike od strane vlasti prema njemu kao i zbog izuzetno lošeg vođenja menadžmenta na čelu sa Blagojem Sosom Spaskovksim koji je, videlo se to na kraju, imao samo jedan jedini zadatak, a to je da uništi RTB Bor, da ga dovede do prosjačkog štapa i time napravi veoma jeftinim plenom. Nije moga RTB Bor da izdrži napumpane cene opreme koju je morao da kupuje iako mu nije trebala, nije mogao da izdrži odvajanje para za razne političke kampanje, razna plaćanja reketa, krađu zlata i ne samo zlata već i svega ostalog što je menadžment RTB Bor dozvolio da se otuđi. Nemojte misliti da su kinezi dali mnogo para za RTB Bor jer on vredi mnogo više. RTB Bor je vlasnik prava na eksploataciju rude. Overene geološke rudne rezerve iznose blizu 1,38 milijardi tona rude koja u sebi ima oko 5,1 miliona tona bakra, 202 tona zlata i 1.477 tona srebra. Potvrđeni resursi, sa prosečnom godišnjom eksploatacijom od 26 miliona tona rude, garantuju proizvodnju barka u narednih 50 godina. Odgovorno tvrdimo da je RTB Bor sa stručnim rukovodstvom, bez mešanja države, mogao da se vrati na puteve stare slave, da ponovo bude moćna i respektabilna rudarska komapnija. Sa moćnim RTB Bor-om, Bor, timočka krajna i vela Srbija su mogle da budu bogatije, ovako ćemo uskoro postati jeftina radna snaga koja će raditi za profit druge države.

Postavljamo pitanje zašto se niko iz Bora, osim Dosta je bilo i njenog predsednika dr Branislava Mihajlovića, nije oglasio povodom ove besramne prodaje našeg RTB Bora. Niti jedna politička opcija, niti jedna građanska inicijativa, niti jedno udruženje nisu dali svoje mišljenje povodom toga. Postavlja se pitanje kome služe sindikati kojih ima ne mali broj u RTB Bor-u i na koji način su reagovali? Pojedini sindikati su zajedno sa rukovodstvom RTB Bor stavili potpise na ove sramne dokumente prodaje. Jednoga dana kada se saznaju sve činjenice i obelodane sve tačke ugovora između RTB Bor-a i Ziđin-a videće se šta je ko radio i na koji način sramno izdao ne samo RTB Bor veći građane Bora i cele Srbije.

Dosta je bilo će nastaviti borbu za naš RTB Bor. Zalagaćemo se da se sazna istina u vezi ove sramne prodaje.