DJB se žalio Povereniku, traže informaciju da li u Boru rade osuđenici iz Kine

3
1481

Pokret Dosta je bilo (DJB) saopštio je danas da je Povereniku za slobodan pristup informacijama od javnog značaja uputio žalbu zbog kako se navodi, “ćutanja” nadležnih institucija o navodima o slanju osuđenika iz Kine na rad u Bor.

Pokret je u saopštenju podsetio da su poslanici DJB početkom oktobra uputili zahteve za informacijama od javnog značaja na adrese Ministarstva spoljnih poslova, Ministarstva za rad i zapošljavanje, Ministarstva unutrašnjih poslova, Nacionalne službe za zapošljavanje i Inspekcijske uprave sa pitanjima o navodnom prisustvu kineskih osuđenika u Boru.

“Na naš zahtev u zakonskom roku reagovalo je samo Ministarstvo spoljnih poslova, međutim krajnje neprimereno. Umesto jasnih odgovora na postavljena pitanja, stiglo nam je tek obaveštenje da su vlade Srbije i Kine potpisale ‘Sporazum o socijalnoj sigurnosti kojim se, između ostalog, reguliše i socijalno osiguranje upućenih lica’, ali da on još uvek nije stupio na snagu”, naveo je DJB.

Prethodno su iz tog pokreta upitali nadležne po kom potpisanom međudržavnom sporazumu se vrši upućivanje državljana Kine na rad u grad Bor, koji je ukupan broj kineskih državljana radno angažovanih u gradu Boru i da li radno angažovani državljani Kine imaju dozvolu boravka izdatu od strane MUP-a Srbije.

DJB je tražio i odgovore na pitanja da li su kineski državljani upućeni na rad u grad Bor osuđeni na zatvorske kazne u svojoj zemlji, koji državni organ i na osnovu kog zakona je doneo odluku o dozvoli “uvoza” osuđenika iz Kine i njihovog radnog angažovanja i da li je upošljavanjem “kineskih zatvorenika u Srbiji ustanovljen odnosno legalizovan prinudni rad”.

Kineska kompanija Ziđin Bor Koper većinski je vlasnik nekadašnjeg Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor.

(Beta)

3 KOMENTARA

  1. .ALO….STA BRE TO OVDE PISE…???
    .. Sa ovim NEMA jajarsko strancackog ZEZANJA.
    Polupismene jajare i ne razumeju da sa OVIM NEMA zezanjanasih vecitih stranacko-politikantskih jajarenja,sibicarenja,podmetanja ..ALO….OVDE JE U PITANJU OBRAZ DRZAVE SRBIJE. U EVROPI U 21.VEKU. Sta je bre OVO ???

  2. …u Srbiji .. U Boru…koji pamti tolike nacisticke logore..komunisticke gulage…likvidacije..prinudni rad….ALO …KAKVE SU OVO PRICE…???

  3. Na ovo MORA ODMAH da odgovori JASNO I GLASNO Ministarka pravde Republike Srbije. A onda drzavni tuzilac. Da CUVAJU I BRANE ono sto su dobili da CUVAJU I BRANE. I NEMA zezanja.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime