„Dolina fest“ od 29. do 31. jula u Niševcu

Poslednih dana jula meseca u Niševcu, kod Svrljiga, četvrtu godinu za redom biće održan muzičko-ekološki festival „Dolina fest“ na kome će između ostalih nastupati Kerber, Del Arno band i Miloš Krstić Krle.

dolina fest 2009

„Dolina fest“  je ekološko-etno-muzički festival pokrenut pre četri godine kao odgovor mladih iz Srvljiga i okoline na nedostatak kulturnih, zabavnih i sportskih dešavanja u ovoj opštini.

Organizatori o motivima za pokretanje ovakvog festivala kažu: „Kao prioritetan problem u našem kraju prepoznali smo nedostatak kulturno-zabavnih i sportsko-rekreativnih sadržaja i manifestacija, neaktivnost mladih, nepoznavanje lokalne istorije i tradicije, nezadovoljstvo i gubitak sopstvenog identiteta. Usled ovih okolnosti, godinama unazad, svedoci smo izražene migracije mladih u pravcu selo – grad i u pravcu Svrljig – veći gradovi…

Ovim problemom ugrožena je čitava populacija sa teritorije opštine Svrljig u čiji sastav ulazi varošica Svrljig sa jos 39 seoskih naselja. Na teritoriji opštine, po popisu stanovništva iz 2002. god, živi 17524 stanovnika, broj mladih od 18 do 30 godina je 2163. Broj stanovnika u Niševcu, po tom popisu, bio je 500 stanovnika. Sa obzirom na izraženu migraciju, kao i jako nisku stopu nataliteta, ovaj broj je danas sigurno manji.
Zbog nedostatka kulturnih sadržaja veliki broj mladih ljudi bio je hronično nezadovoljan. Usled tog nezadovoljstva i nemogucnosti da utiče na rad lokalnih institucija, veliki broj mladih apatično je preživljavao u Svrljigu ili migrirao u druge gradove.“

[vimeo]http://vimeo.com/26955492[/vimeo]

Program ovogodišnjeg „Dolina festa“:

PETAK 29.jul

17:00h – Dolina Fest TweetUP – prvi na selu! (uz promociju vina vinarije Status i belmuža i sira mlekare Aeckoop);
18:30h – Kupinanje – okupljanje članova www.kupina.rs zajednice;
19:30h – 20:30 – Miloš Krstić – Krle – promocija albuma ‘Slow for love’;
21:00–22:30h – Del Arno Band;
23:00-01:00h – Kerber.

SUBOTA 30.jul – Tradicija i ljubav na mnogo načina

17:00 – 22:00h – Postavke, rad i radionice. Kako nastaje džemper, gibanica, koš…od sirovine do ljubavi. Uz to, promocija radaKulturnog centra Svrljig – Belmužijade, Sabora gajdaša, Susreta sela, Ars Timacum slikarske kolonije, Dana Gordane Todorović, Dečijeg i Božićnog festivala;
21:00h – Etno koncert – troglas i dve gitare;

NEDELJA 31.jul – Priroda i mi na visini i u dolini

08:00h – Služba u niševačkoj crkvi Svetog Ilije;
10:00h – Odlazak u manastir Sveti Arhangel Gavrilo u Pirkovcu;
10:00h – Planinarsko-rekreativni dan – Stazama Niševačke klisure – pešačenje, planinarenje, planinski biciklizam ….
19:00h – Tribina o zaštiti šuma – Srbijašume;
19:30h– Zaštita životne sredine – udruženje Zeleni ključ, Olivera Milošević;
20:00h – Projekcija ekoloških filmova Zelenog ključa;
21:00h –24h – Gitara uz logorsku vatru i veeeeliki krug ljudi, + zvezdano nebo i pečen kukuruz;

Sva tri dana festivala biće izložene fotografije planinarskih grupa kao i gostiju Dolina Festa.

Promocija i prezentacija planinarenja planinarske grupe „Niševačka klisura“, planinarsko alpinističkog kluba „Mosor“ i planinarskog društva „Babin zub“ kao i planinara iz „Adventure Balkan Club“-a.

Na festivalu će kao gosti svoje aktivnosti predstaviti „Kancelarija za mlade Senta“, nadaleko poznata grupa „Kobra“ iz Donje Trnave i udruženje građana „Etnoforum“ iz Svrljiga.

Ulaznice se mogu rezervisati na sajtu: www.dolinafest.com