Donacija Rotari kluba borskim osnovnim školama i vrtićima

U okviru projekta „Za našu lepšu školu“, Rotari klub je donirao osnovnim školama u Boru dronove u okviru nastave informatike, dok je vrtiću „Mali princ“ donirana IT oprema i nameštaj u okviru novog programa obrazovanja „Godine uzleta“.

Dronove će dobiti 670 osnovnih škola u Srbiji, a dodela donacija započeta je u Boru. Vrednost donacije za sve škole u Srbiji je 117.000 dolara.

„Ovi dronovi su veoma bitni za nastavu informatike i učenje programskih jezika Skreč i Pajton. Direktorima škola u Boru želim puno uspeha u predstojećoj školskoj godini i da što bolje nauče svoje đake, a učenicima da, uz pomoć ovih dronova, postanu eksperti u oblasti ovih programskih jezika“, rekla je Zorica Jestrević, rukovodilac Rotari kluba za Srbiju i Crnu Goru.

U ime osnovnoškolskih ustanova u Boru, zahvalnost je izrazio Radiša Petković, predsednik aktiva direktora osnovnih škola na teritoriji Bora.

Koristim priliku da se zahvalim predstavnicima Rotari kluba koji su osavremenili opremu za nastavu informatike u osnovnim školama i ovo će nam mnogo značiti, posebno u delu programa gde se koriste programski jezici Pajton i Skreč. Ono što bih dodao to je da su borske osnovne škole jedne od najuspešnijih kada je reč o takmičenjima i opštem uspehu i to na teritoriji školske uprave Zaječar. Ova donacija će svakako doprineti da ti rezultati budu još bolji“, istakao je Petković.

Predškolska ustanova „Bambi“ u Boru, kao i mnogi vrtići širom Srbije, dobili su donaciju od Rotari kluba u vidu IT opreme, kao i nameštaja.

„U ime zaposlenih u Ustanove Bambi zahvaljujem se Rotari klubu, kao i njihovim saradnicima i Ministarstvu prosvete na donaciji koja nam je veoma značajna u primeni novih osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja pod nazivom Godine uzleta“, rekla je prilikom prijema donacije Dušica Nikolić, pomoćnik direktora PU „Bambi“ u Boru.

Vrtić Mali prnc u Novom gradskom centru u Boru dobio je lap-top računar, multifunkcijski uređaj (štampampač, skener, kopir aparat), veb kameru, dogitalni foto-aparat i projektor, kao i set namenskog nameštaja.

Reči zahvalnosti na donaciji uputio je i gradonačelnik Bora Aleksandar Milikić, istakavši da je Grad Bor zdušno podržao ovu dobru ideju koja je realizovana na najvišem nivou.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo što su predstavnici Rotari distrikta Srbija i Crna Gora bili moji gosti i što smo još jednu uspešnu saradnju priveli kraju. Već treću godinu zaredom prihvatili smo poziv za saradnju, za realizaciju jedne lepe ideje za naše najmlađe sugrađane i to upravo na početku nove školske godine.

Naši učenici petog i šestog razreda svih osnovnih škola na teritoriji grada imaće priliku da, poput školaraca širom Evrope, koriste modernu tehnologiju prilikom nastave, dok su dva vtrića opremljena najsavremenijom opremom u vidu projektora, laptop računara, fotoaparata i nameštaja u okviru programa tehnološkog razvoja „Godine uzleta“.

Ovime smo pokazali da, pored inicijative sa nivoa lokalne samouprave, prihvatamo dobre ideje i da na taj način širokim delovanjem lokalne samouprave, civilnog društva, donatora, dobrih organizacija koje brinu o čoveku kao osnovi razvoja jednog društva možemo zajedno da se razvijamo u pravcu uspeha. Stoga se nadam da ćemo i u narednim godinama moći da se pohvalimo i više nego odličnom saradnjom“, kazao je Milikić.