Drugo veče 49. Gitarijade obeležili „Dubioza kolektiv“ i „Van Gogh“ [FOTO]

Drugo veče 49. Gitarijade u Zaječaru obeležili su koncerti grupa „Dubioza kolektiv“ i „Van Gogh“, a publika je između ovih nastupa mogla da uživa u prvoj polufinalnoj večeri demo bendova. Rokenrol žurci na glavnoj bini na Kraljevici prethodilo je svečano otvaranje 10. Međunarodnog salona rok fotografije.

49.gitarijada-djura-i-mornari-1

I drugo veče 49. Gitarijade proteklo je u dobroj atmosferi. Rokenrol žurci na glavnoj bini na Kraljevici prethodilo je svečano otvaranje 10. Međunarodnog salona rok fotografije koji je okupio 310 autora iz čak 52 zemlje. Od 3400 fotografija koje su pristigle na adresu Gitarijade, izabrane su najbolje i izložene u pešačkoj zoni u centru Zaječara.

Posebnu pažnju druge večeri Gitarijade privukao je koncert „Đure i mornara“ na centralnom gradskom trgu. Koncertu ove grupe prisustvovao je veliki broj ljudi, a za posebno dobru atmosferu bio je zadužen frontmen grupe Vladimir Đurić Đura.

49.gitarijada-djura-i-mornari

Prve rokenrol zvuke na glavnoj bini na Kraljevici proizveli su momci niške grupe „Dok 7“. Ovaj pank-rok bend pobednik je 45. Gitarijade po glasovima publike, a sinoć je, rame uz rame sa velikim rok grupama, popularni niški bend održao svoj jednočasovni koncert.

49.gitarijada-dok-7

Nakon nastupa grupe „Dok 7“ usledilo je prvo polufinalno veče demo bendova. U konkurenciji od 7 demo bendova, čast da otvori takmičarski deo pripala je beogradskom bend „M.E.C.E“. Tom prilikom članovi benda izjavili su da je Gitarijada napravila veliki napredak o čemu svedoči i sve veći broj posetilaca i daleko bolja organizacija.

49.gitarijada-publika

Masu je nakon benda „M.E.C.E“ dodatno razdrmala kraljevačka pank-rok grupa „Krstaši“. Repertoarom sastavljenim od obrada poznatih pank-rok hitova, grupa „Krstaši“ podsetila je publiku na neke davno zaboravljene hitove. U izjavi za novinare članovi benda ne kriju da posebno priželjkuju finale.

Demo bend „Hurleur“ (u prevodu sa francuskog „drekavac“) iz Negotina, nastupio je treći u nizu. Iako su učestvovali na raznim muzičkim takmičenjima, ipak ističu da je Gitarijada za sada najlepše od svih. Svake godine se takmiče i  želeli bi da pobede. U izjavi za naš portal istakli su da ako se to desi trudiće se još više nego sada, a zarad toga da bi bili još bolji i još uspešniji.

49.gitarijada-publika-1

Demo bend „Das Rage“ iz Hrvatske, iz Vukovara (u prevodu „Mrlja od vetra“- sve što postoji, mislite da je tu, a ne vidite ga) nastupio je četvrti po redu. Mladi momci  koji su digli publiku na noge postoje samo godinu dana, a već su pridobili svoje fanove. Znači im što na Gitarijadi nastupaju sa velikim bendovima, što je za njih, kako ističu, velika stvar. Do sada nikada nisu bili u ovom delu Srbije, već samo u Novom Sadu i oduševljeni atmosferom

U nastavku programa publici su se predstavili i demo bendovi „Wind Stain“ iz Čakoveca u Hrvatskoj, zatim „Jenner“ iz Beograda i na kraju bend „Up’ N’ Downs“ iz Mozirje u Sloveniji.

Sve ovo bila je dobra uvertira za nastup popularnog rok benda „Van Gogh“ o čemu više možete da pročitate OVDE.

Veliki spektakl „Dubioze kolektiv“

49.gitarijada-dubioza-kolektiv

Veliko iščekivanje nastupa „Dubioze kolektiv“ od strane publike doživelo je kulminaciju kada se ovaj bend pojavio na bini. Nakon tri godine od svog poslednjeg nastupa na Gitarijadi, ovaj bosansko-hercegovački sastav postao je omiljen kod publike i više puta potvrdio vodeću poziciju kada su regionalni sastavi novijeg datuma u pitanju.

Publika je napamet znala sve velike hitove „Dubioze kolektiv“ poput pesama „Kažu“, „Recesija“, „Brijuni“ i drugih.

„Hard Time“ i „Karizma“ za kraj druge večeri

Za sam kraj druge večeri, do ranih jutarnjih časova publiku su zabavljali bendovi „Hard Time“ i „Karizma“.

Najpre su veterani hrvatske hard’n’heavy scene, zagrebački „Hard Time“ predvođen Gordanom Penavom Pištom, dodatno razbudili celokupnu Kraljevicu, da bi za sam kraj nekadašnji pobednik Gitarijade 1988., grupa „Karizma“, nastupila ponovo u Zaječaru nakon 27 godina.

[RFG_gallery id=’497′]