DS pokreće peticiju protiv smanjenja plata i penzija

Demokratska stranka (DS), reagujući na mere Vlade Republike Srbije, pokreće peticiju protiv smanjenja penzija i plata u javnom sektoru. Tim povodom saopštenje za medije izdao je borski Opštinski odbor DS-a.

Demokratska stranka

Saopštenje prenosimo u celosti u dostavljenom obliku:

„Teško je danas živeti pod režimom SNS-a, to čak i najzagriženije pristalice reformi vide.

Demokratska stranka podržava mere štednje, ali ne samo na teret građana i u korist vojske stranačkih kadrova naprednjaka.

Sa jedne strane se dodatno smanjuju premale plate i penzije građana, a sa druge strane Vlada povećava svoje rashode kako bi se pokrile subvencije firmama poput „Etihada“ i ostalih tzv. najuspešnijih projekata. Građanke i građani Opštine Bor od „Etihada“ imaju samo tragove na nebu kojim prolaze avioni sa onima koji imaju para da lete njima, a na tom istom nebu pogledom sve češće traže i odgovor na pitanje kako očuvati golu egzistenciju usled bolnih reformi srpskog premijer,  koje nikako da počnu da daju pozitivne rezultate, ali su jako počele da bole.

Penzioneri u Boru će od ovog meseca osetiti koliko su SNS-ove reforme bolne kroz smanjenje svojih penzija,  koje su stekli u uslovima mnogo težim od većine penzionera u Srbiji, ali će bolnost reformi biti ista za sve.

Radnici u Boru koji će izgubiti minimum 10% od svojih plata smanjiće svoj standard koliko i guvernerka Narodne banke, koja će, usled bolnih reformi, primati nadalje samo malo više od pola miliona dinara, a sve to kao nagradu i nadoknadu za ostvareni deficit Narodne banke za ovu godinu, koji je veći od godišnje uštede na penzijama i platama građana.

Štednja će zahvatiti i javni sektor Opštine Bor. Plate će se smanjiti u preduzećima, ustanovama, ali, verovatno, i mnoštvu partijskih aktivista SNS-a, koji su sada, predstavljeni građanima Bora kao eksperti, po prvi put zaposleni u Opštinskom veću Bora uz celokupne pripadajuće plate. Želju da se štedi Demokratska stranka je pokazivala od 2010.godine, kada nijedan član veća nije primao platu, za razliku od mnoštva sadašnjih.

Demokratska stranka će u subotu, 15. novembra ispred „Maksija“ u Boru organizovati potpisivanje peticije građana protiv smanjenja plata i penzija. Očekujemo podršku svih sugrađana, čija je osnovna egzistencija ugrožena nestručnim i neodgovornim postupanjem Vlade Srbije. Priča o boljitku za 2, pa za 4 godine, pa za ko-zna-koliko godina, dok se urušava kompletan ekonomski sistem države, trebalo je da ostane u devedesetim, a vreme za građansku akciju je sad“, navode borske demokrate.