Ekipa emisije SAT oduševljena Borom

Ekipa “SAT Media grupe” (TV emisija “SAT”) na čelu sa novinarom Aleksandrom Sašom Veljkovićem posetila je proteklog vikenda opštinu Bor i uverila se u prirodne i turističke potencijale ovog kraja.

sat u jami

Emisija koja se godinama emituje na RTS-u sa milionskim auditorijumom, pored izveštavanja o novitetima iz sveta automobilske industrije, obraća pažnju i na turizam, sa posebnim akcentom na ponudu iz Srbije. U okviru rubrike “vikend putovanje”, predstavlja se po jedan kutak naše zemlje koji bi obavezno trebalo posetiti. Prošlog vikenda je izbor pao na Bor i njegovu okolinu.

“Emisija SAT i revija SAT Plus, odnosno rubrika “vikend putovanje” za koju snimamo materijal, pokušava da Srbiju prikaže na jedan drugačiji način i motiviše ljude da obilaze i upoznaju svoju zemlju. Pokušavamo da dokažemo da nisu samo Grčka, Turska i razna druga mora vredna posete, već da i ova naša mala Srbja ima toliko prirodnih lepota da se svaki vikend u godini može provesti na nekom drugom mestu.

U Bor nas dovode prirodne lepote njegove okoline, vest o obnovljenom hotelu “Jezero”, skijalište na Crnom vrhu sa novom žičarom, ali i zanimljivosti poput jamskog “kafića”, pa smo želeli da ga gledaocima predstavimo kao turističku destinaciju i mesto gde mogu da provedu interesantan vikend” – kaže Veljković.

crni-vrh.077

Opština Bor, do pre nekoliko godina, nije mnogo marila za turizam – akcenat je bio isključivo na rudarstvu. Loša infrastruktura i nedostatak atraktivnog sadržaja, odbijao je turiste. Međutim, situacija se protekle 3-4 godine drastično popravila pa je ovaj kraj postao intreresantniji gostima iz zemlje, ali i inostranstva.

Putna mreža je slabije razvijena od one u zapadnoj Srbiji ali ovaj kraj ima prednost jer autoput ide prema istočnoj Srbiji, pa se u suštini brže stiže nego do Zlatibora. Manja je gustina saobraćaja, a zbog toga se lakše i opuštenije vozi.

Ranijih godina je put bio loš, naročito deonica od Paraćina prema Čestobrodici, ali je sada i to sređeno tako da nema ni kilometra puta koji je u lošem stanju. Jedino što nije autoput, ali je bezbedan jer ima dvostruke trake na usponima.

Često putujem od Paraćina prema Zaječaru i ranijih godina je taj put bio u očajnom stanju. Sada nisam video nijedan deo koji nije obnovljen. Asfalt je odličnog kvaliteta, a čujem da će se u nekoj perspektivi na tom potezu graditi i autoput. Da zaključim: mislim da istočna Srbija ima veliki turistički potencijal i da, iako je reč o rudarskom regionu, turizam i rudarstvo ne isključuju jedno drugo – smatra novinar SAT-a.

Ekipa SAT-a je prilikom posete Boru obišla jamski “kafić” i vidikovac na starom borskom površinskom kopu, razgledali zoološki vrt, Klub RTB-a u Brestovačkoj Banji, njene termalne izvore i zadužbine dinastija Obrenović i Karađorđević, Lazarevu pećinu, hotel “Jezero” na Borskom jezeru (gde su i noćili) i skijalište na Crnom vrhu.

Posebno su ih impresionirali Klub RTB-a, za koji nam rekoše da je ravan svim beogradskim ugostiteljskim objektima koji nose pet zvezdica, i hotel „Jezero“ gde su uživali u čarima zatvorenog bazena i proveli spokojnu noć u toploj sobi (ovo „toploj“ su posebno naglasili). Nisu ostali ravnodušni ni prema jamskom „kafiću“ i „egzotičnom iskustvu“ koje su odozdo poneli, a ni prema zoološkom vrtu i lavici Mari.

(PRESS Služba RTB-a/Bor030)