Ekološki otisak od čoveka do reka

Udruženje građana „Village“ – Pokret za razvoj sela Zlot sa partnerima Osnovnom školom 3.oktobar, Osnovnom školom Stanoje Miljković iz Brestovcs i Tehničkom školom Bor realizovao je projekat „Ekološki otisak od čoveka do reka“.

Opšti cilj projekta je unapređenje svesti i znanja o zaštiti voda kroz inovativne oblike ekološke edukacije učenika osnovnih i srednjih škola u Boru i okolnim selima što će doprineti da rešavanje problema zagađenja i zaštite voda postane prioritet lokalne i nacionalne ekološke politike u narednom periodu.

Tokom realizacije projekta bile su organizovane radionice, na kojima su obrađene odgovarajuće teme obrazovnih paketa – Zeleni paket i Dunavska kutija koje se odnose na vodu i zaštitu voda i na osnovu toga su pripremljeni ogledi.

Kroz demonstracije i prezentacije o vodi i zaštiti voda učenici su pripremljeni da budu vršnjački edukati i obučeni da samostalno prezentuju svoja znanja na naučnim manifestacijama kao inovativnim oblicima ekološke edukacije što će značajno doprineti jačanju ekološke svesti i znanja posebno mladih o potrebi i značaju zaštite voda.

Projekat je finansiralo Ministarstvo zaštite životne sredine Republike Srbije.

U realizaciji projekta pomogli su i Osnovna škola „Dušan Radović“, Javno-komunalno preduzeće „Vodovod Bor“, Radio televizija Bor, Srbija Ziđin Koper i InFocus Studio.