EPS: Cena struje u Srbiji i dalje najniža u Evropi

1
66

Cena električne energije za domaćinstva u Srbiji i dalje je najniža u regionu i Evropi i pored poskupljenja koje će uslediti od 1. avgusta u proseku za 4,4 odsto, saopštila je danas Elektroprivreda Srbije (EPS).

racun-za-struju

EPS je podsetio da je Agencija za energetiku Republike Srbije (AERS) dala  saglasnost na povećanje regulisane cene električne energije od 1. avgusta.

Cena struje za domaćinstva povećaće se u proseku za 4,4 odsto, dok će prosečno povećanje cena za kupce koji po Zakonu o energetici imaju pravo na regulisano, odnosno garantovano snabdevanje biti 4,5 odsto, bez troškova akcize.

U skladu sa odredbama Sporazuma između Vlade Srbije i Međunarodnog monetarnog fonda, predviđena je odluka o povećanju cene struje kako bi cena tog energenta u narednom periodu dostigla tržišni nivo.

Skupština Srbije takođe je usvojila izmenu zakona o akcizama kojim se od 1. avgusta uvodi akciza na električnu energiju od 7,5 odsto.

Ukupno poskupljenje struje iznosiće 12 odsto od 1. avgusta.

(Tanjug)

1 KOMENTAR

  1. “ЛЕКАР” ДОБАР; КЛИЈЕНТ У КОМИ – ОН ЈЕ “ЛОШ”!

    Увођењем акцизе на електричну енергију, тако да ће се пунити буџет Србије и то: ПДВ 20%, акциза 7,5% и намет на цeну електричне енергије у износу од 0,093 РСД/kWh за развој коришћења ОИЕ. Акциза на електричну енергију Влада уводи и због усклађивања са ставовима ЕУ и ММФ, а што не усклади плате и пензија са оних из ЕУ, него немилосрдно отима их од својих гласача и беде Србије. По свим питањима, добро би било, да Влада, осим ММФ, чује глас празних стомака грађана и грађанки Србије. Вучић можда не зна, али у ЕМС-у сваки запослени се вози фирминим аутомобилом, 600 директора у ЕПС-у, вишак запослених више од десет хиљада и још много тога. Увођењем у делу цене за развој ОИЕ за задњих две године дана ништа од тога није реализовано. Како није срамота министра Вујовићa да је поскупљење струје, како он прича, за једну паклу цигарете, а где су поскупљења комуналија, порезе, таксе, хране, гардеробе, школарине и да не набрајам. С друге стране, појефтинеле су само пензије и плате и живот, као биолошки феномен. Све то није једна пакла, већ потрошачка корпа превазилази за 30 до 50% примања. Каже се да је струја јефтинија за три пута у односу на европске, а ја кажем да су и просечне плате ниже за десет и више пута. Министар Вујовић лечи нашу привреду, а она је већ у коми. Нису му добри ни дијагноза, ни лекови, нити сви око њега, заједно с њим. За оно што су нас лагали и лажу требаће им 100 година за опоравак команозног клијента.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime