EPS: Poskupljenje struje nije u planu

Elektroprivreda Srbije (EPS) saopštila je danas da EPS nije zatražio promenu tarifnog sistema za struju i ukidanje „jeftine“ tarife, kao i da u godišnjem programu poslovanja EPS-a za 2015. godinu nije predviđena korekcija cena struje.

racun-za-struju

Demantujući pisanje pojedine štampe, EPS je istakao da zakonski, promenom tarifnog sistema, ne može da dođe do povećanja cene električne energije, već Agencija za energetiku, donošenjem posebne odluke o utvrđivanju cene električne energije, odobrava povećanje cene.

EPS je ukazao da se pojam tarifa odnosi na višu i nižu tarifu, dok se pojam zona odnosi na količinu kilovat-sati po zonama: „zelena“, „plava“ i „crvena“.

Promena tarifnog sistema, napomenuli su, u nadležnosti je Agencije za energetiku Republike Srbije.

EPS je podsetio da je uprkos katastrofalnim posledicama majskih poplava uspeo da održi sistem stabilnim, a tokom zimskog perioda nije zatražio povećanje cene električne energije, kao i da to nije predviđeno ni u godišnjem programu poslovanja za 2015. godinu.

Tokom poslednje dve godine EPS je, kako se navodi, jednostavnijim prikazom obračuna na računima za utrošenu struju i novim računima EPS Snabdevanja unapredila odnose s kupcima.

Izvršni direktor u EPS-u Dragan Vlaisavljević izjavio je pre nekoliko dana da je postojeći tarifni sistem za struju za domaćinstva prevaziđen i kompilikovan, a računi za struju i dalje zbunjuju građane, zbog čega će EPS tražiti od Agencije za energetiku da se taj sistem izmeni.

Tarifni sistem može biti mnogo jednostavniji, ali to ne zavisi od EPS-a, kazao je Vlaisavljević i dodao da EPS mnogo jednostavnije prodaje struju kvalifikovanim kupcima na slobodnomm tržištu.

(Tanjug)