EPS primenjuje sve mere za stabilno snabdevanje strujom

Proizvodni kapaciteti „Elektroprivrede Srbije“ (EPS) trenutno rade maksimalnom mogućom snagom, a EPS primenjuje sve moguće mere kako bi se očuvao sistem, obezbedilo dovoljno električne energije i stabilno snabdevanje za privredu i građane Srbije.

dalekovod-struja

Oko 14 časova bez električne energije bilo je oko 82.000 kupaca, a od 12 časova osposobljena je trafostanica „Lešnica“ preko koje se napajaju Loznica, Ljig, Lazarevac, a struja stiže i u Paraćin i Svilajnac, saopštio je EPS.

U proizvodnom sektoru najkritičnije je u Obrenovcu, gde je od sinoć zbog prodora vode trafostanicu isključena termoelektrana „Nikola Tesla A“.

Od 14. maja potpuno su potopljeni kopovi u Rudarskom basenu „Kolubara“ i prekinuta je proizvodnja uglja. Istovremeno prekinut je dovoz uglja u termoelektrane u Obrenovcu, a TENT B koristi ugalj sa deponija.

Uprkos otežanim uslovima, za sada nema većih problema u proizvodnji uglja i električne energije u „TE-KO Kostolac“, a kako stagnira dotok Drine i pritoka, tako se smiruje i situacija na području „Drinsko-Limskih hidroelektrana“.

Dotok Dunava na hidroelektrani „Đerdap 1“ raste iz dana u dan i iz Dispečerskog odeljenja HE „Đerdap 1“, najavljuje se da će biti premašen najveći dotok od 16.260 kubnih metara u sekundi od 15. aprila 2006. godine.

Današnji dotok na Dunavu dostigao je 13.500 kubika u sekundi, a kota Dunava HE „Đerdap 1“ dostigla 63,00 metara i Dunav je sada na tehničkom minimalnom nivou.

„Koliko vode stigne, isto toliko ističe i hidroenergetski sistem HE „Đerdap“ nema uticaja na vodostaj uzvodno od Kladova“, istakli su u EPS.

Proizvodnja HE „Đerdap 1“ je maksimalna prema dotoku i tehničkim mogućnostima. Do sada je isticano oko 2.000 kubnih metara više nego što je bio dotok kako bi se smanjila kota Dunava.

Tako su u najkracem roku prihvatane vode iz ugroženih podrucja u Srbiji i sprečavane poplave uzvodno od „Đerdapa“.

Vanredna situacija je u svim delovima sistema, ekipe rade danonoćno i čini se sve kako bi elektroenergetski sistem ostao stabilan i očuvan, poručili su iz EPS-a.

(Tanjug)