Festival “Zona tolerancije” za prvomajske praznike u Zaječaru

Međunarodni muzički festival “Zona tolerancije”, koji organizuju grad Zaječar i Gej strejt alijansa (GSA), biće održan 1.i 2. maja sledeće godine u tom gradu, saopšteno je danas na konferenciji za novinare u Beogradu.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Muzički program će se odvijati na Feliks Romuliani i obuhvataće gostovanje poznatih i kvalitetnih stranih i domaćih izvođača, a prateći program će činiti tematske predstave u izvođenju glumačkih ansambala profesionalnih pozorišta, projekcije filmova, izložbene postavke…

Šefica pregovarackog tima sa EU Tanja Miščević rekla je novinarima da nije neuobičajeno da neko ko se bavi evropskim integracijama, ko radi na promociji evropskih vrednosti, snažno podržava i uključuje se u sve ono što znači jačanje evropskih vrednosti.

“U nedelji ponosa imali smo jednu otvorenu debatu u Skupštini Srbije, prvi put su odbori, pre svega za ljudska i manjinska prava i evropske integracije organizovali raspravu, gde je poslanik Saša Mirković upravo predložio ideju organizovanja ovog festivala”, podsetila je ona.

Prema njenim rečima, svaki put kada se govori o zaštiti prava LGBT zajednice, pomene se i “Zona tolerancije” kao odlična ideja i dobar predlog koja će, uverena je, zaživeti u gradu koji ima tradiciju festivala.

“To će pokazati i Srbiji i inostranstvu da ne razmišlja samo Beograd o onome što nam je činiti nego da je to zadatak celokupnog stanovništva”, istakla je Miščević i dodala da se raduje festivalu i učešću u debatama.

Gradonačelnik Zaječara Velimir Ognjenović, koji je krajem oktobra sa Gej strejt alijansom potpisao Memorandum o saradnji, napomenuo je da je taj grad mala sredina, ali najveće gradilište, te da se uveliko radi na izgradnji infrastrukture.

On je naveo da su budžetom za 2015.godinu predviđena sredstva za održavanje tog festivala.

“Grad Zaječar je jedan tolerantan grad, miran grad, mi smo se čak i nudili kada je bilo problema oko Prajda, da se organizuje u Zaječaru”, rekao je on, izrazivši uverenje da će “Zona tolerancije” biti izuzetno posećena.

Direktorka Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom Ivana Ćirković kaže da festival ima velike kapacitete i da je neophodno partnerstvo opština i nevladinih organizacija kada je reč o promociji prava LGBT zajednice.

Ona je čestitala Zaječaru što je ukazao poverenje Gej strejt alijansi.

Direktor GSA Lazar Pavlović rekao je novinarima da je bio prijatno iznenađen predlogom poslanika Saše Mirkovića.

“Nama je jako značajno da jedna lokalna samouprava prvi put čini ovako jedan konkretan korak, i daje primer drugima, čitavom sistemu i državi kada se radi i promociji ljudskih prava”, rekao je on.

Prema njegovim rečima, u festival će biti uključene i druge LGBT organizacije, a napravljena je i mreža u regionu koja će raditi na promociji.

Festival “Zona tolerancije” sastoji se od velikog broja različitih, ali veoma značajnih komponenti, među kojima su EU vrednosti, internacionalnost, regionalna saradnja…

(Tanjug)