Generalna konzulka Rumunije posetila Bor

Gradonačelnik Aleksandar Milikić sastao se sa generalnom konzulkom Rumunije u Srbiji Mioarom Stеfan, koja je u četvrtak posetila grad Bor.

Tokom sastanka razgovaralo se o unapređenju saradnje između Srbije i Rumunije, kao i o projektima od značaja za obe zemlje.

„Jako sam srećna što sam u gradonačelniku Bora pronašla prijatelja Rumunije. Već smo razgovarali o nekoliko zajedničkih projekata i nadam se da ćemo ih završiti u najkraćem mogućem roku. Naša dužnost, kao generalnog konzulata Rumunije u Zaječaru, je da pomažemo lokalnim samoupravama ovde u Srbiji kako bi našu dugogodišnju saradnju učvrstili, što će nam i biti zadatak u budućem periodu“, izjavila je Mioara Stefan.

Srbija i Rumunija već dugo godina neguju saradnju zasnovanu na tradiciji i dobrim komšijskim vezama.

Gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić, istakao je da su odnosi između naroda na najvišem nivou i da su prethodnih godina realizovani značajni projekti sa rumunskim partnerima.

„Ovo je bio veoma uspešan i kvalitetan sastanak. Ne smemo dozvoliti da se naši tradicionalno dobri odnosi menjaju zbog pojedinaca i pojedinih organizacija koje žele da ih pokvare koristeći obe zemlje u negativnom kontekstu. Kada imamo zajedničku viziju onda imamo i zajedničku dobru budućnost. dogovorili smo se da u narednom periodu pronađemo partnera u Rumuniji, odnosno jedinicu lokalne samouprave, sa kojom ćemo se pobratimiti što će dodatno učvrstiti naš odnos. Na ovaj način pokazaćemo da umemo da brinemo o budućnosti kompletnog ovog regiona na prijateljski i pravi način“, naglasio je Milikić.

Gradonačelnik je takođe dodao da je Bor multinacionalna sredina gde svi građani imaju svoja prava koja i ostvaruju, što pokazuje veličinu državne politike prema svim narodima koji žive u Srbiji.

Mioara Stefan, koja je na funkciju generalnog konzula u Zaječaru stupila septembra prošle godine, ima nadležnost nad šest okruga u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji.