Glasno za omladinu: Da se glas mladih čuje u Skupštini grada Bora

Grupu građana „Glasno za omladinu” čine mladi i hrabri ljudi okupljeni oko ideje da se glas mladih čuje u Skupštini grada Bora, jer, kako kažu, mladi treba da budu uključeni u proces odlučivanja.

Dvadesetsedmogodišnji diplomirani pravnik, Vladimir Stojičević, koji je ujedno i nosilac liste „Mladi u Bor(bi) za opstanak Bora i okolnih sela! – Vladimir Stojičević” kaže da se njihov program zasniva na tome da se mladi zapošljavaju na osnovu svojih kvalifikacija i kvaliteta, a ne na osnovu partijskih akstivnosti.

„Više nijedna mlada osoba ne sme da napusti Bor. Mladi koji žele da pokrenu svoj biznis biće podržani od lokalne samouprave u vidu subvencija i olakšica. Izgradnja novog vrtića je jedino rešenje kako bismo smanjili liste čekanja. Besplatne udžbenike imaće svi osnovci. Mesečnu novčanu pomoć imaće nezaposlene trudnice i porodilje. Pomoć od grada za drugo, treće i četvrto dete. Formiraćemo fond za decu obolelu od teških bolesti. Ne možemo rekonstruisati jednu ulicu svake godine, a da nam bolnica nema skener, da lekari rade u katastrofalnim, a pacijenti borave u nehumanim uslovima. Prioriteti se moraju znati”, ističe Stojičević.

Zbog uticaja rudarenja na meštane okolnih sela, kako kaže Dejan Lazar, kandidat za odbornika ispred liste „Mladi u Bor(bi) za opstanak Bora i okolnih sela! – Vladimir Stojičević”,  planovi se moraju znati najmanje deceniju u napred.

„Iz tog razloga potrebno je da strani investitor prilagodi eksploataciju dok se ne ispune uslovi za preseljenje bez velikog psihološkog pritiska na meštane. Zakon o rudarstvu i geološkim istraživanjima zahteva primenu najsavremenije tehnologije i tu nema kompromisa. Međutim strani investitor koristi tehnologiju sredine prošlog veka koja ne ispunjava ekološke uslove. Nasleđene probleme država i investotor moraju rešavati u dogovoru, a rekultivacija svih degradiranih površina se mora izvršiti”, smatra Lazar.

Omladina i naši sportski talenti su, prema rečima Stefana Nikolića, kandidata za odbornika ispred liste „Mladi u Bor(bi) za opstanak Bora i okolnih sela! – Vladimir Stojičević”, naša budućnost i svetla tačka grada.

„Stipendiraćemo mlade sportiste i ulagati u sportske klubove. Borićemo se, pre svega, za efikasniji menadžment u sportu. Za unapređenje zaštite zdravlja sportista, poboljšati uslove za rad, unaprediti kvalitet rada sa talentima koje naš grad ima”, naglašava Nikolić.