Glasno za omladinu: Ekološkom „potragom za blagom“ do lepšeg i zdravijeg okruženja

Povodom 5. juna, Međunarodnog dana ekologije i zaštite životne sredine udruženje „Glasno za mlade“, u saradnji sa Resurs centrom Bor, organizovalo je „potragu za blagom“ i likovni konkurs za učenike osnovnih škola.

Na likovnom konkursu „Oplaneti se. Životna sredina bez otpada koji nas okružuje“, prvo mesto osvojio je Lazar Srejić, učenik drugog razreda Osnovne škole „3. oktobar“. Drugo mesto je zauzela Anja Stanojević, učenica četvrtog razreda OŠ „Branko Radičević“, dok je trećeplasirana Jana Stojković iz drugog razreda škole „3. oktobar“.

Svojevrsna „potraga za blagom“ koja je u ovom slučaju prilagođena „Potraga za čistijom sredinom“ animirala je učenike borskih srednjih škola podeljenih u više ekipa.

Srednjoškolci su dobili 10 zagonetki koje su ih vodile do 10 mesta u Boru. Na tim mestima su od volontera dobili po zadatak, kao što su sađenje cveća kod Jezerceta, krečenje grafita na Gimnaziji „Bora Stanković“, čišćenje pomoćnog borskog stadiona i druge.

Na samom kraju potrage, poslednja lokacija je bila borsko jalovište, gde je pobednike čekala nagrada.

U potrazi je pobedila ekipa „Medvedići dobrog srca“. Drugo mesto su zauzeli „Musketari“, dok su „Maturantkinje“ bile treće.

Nagrade za pobednike je obazbedio Fast food-fish bar „Sidro“, a akciju je, takođe, podržao i „Svetski dan čišćenja 2018“.

„Zadovoljni smo i odazivom i rezultatom koji je postignut. Na jedan zabavan način došli smo do cilja da podignemo svest kod mladih o ovako jednoj važnoj temi. Pohvalio bih osnovne škole „3. oktobar“ i „Branko Radičević“ što su se odazvale i podstakle mališane da pošalju svoje radove. Očekivali smo više radova, ali smo zadovoljni kreativnošću radova koji su pristigli i vrlo smo teško doneli odluku o pobednicima“, kaže Vladimir Stojičević predsednik udruženja „Glasno za omladinu“.