Godina preduzetništva: Program podrške malim preduzećima

0
60

Ministarstvo privrede je u okviru godine preduzetništva raspisalo javni poziv preduzećima za dodelu bespovratne pomoći kroz Program podrške malim preduzećima za nabavku opreme. Tim povodom je u filijali Nacionalne složbe za zapošljavanje u Boru održana prezentacija Regionalne agencije za razvoj iz Zaječara na kojoj je prisustvovalo dvadesetak preduzetnika iz Bora.

godina-preduzetnistva

Kroz ovaj Program, koji predstavlja kombinaciju povoljnih bankarskih kredita i bespovratnih sredstava države, Ministarstvo privrede sufinansira nabavku proizvodne opreme u iznosu od 25 odsto vrednosti opreme, dok se 70 odsto troškova nabavke finansira iz kredita banaka partnera na Programu, a pet odsto je učešće samog preduzetnika.

“U okviru godine preduzetništva, ministarstvo privrede raspisalo je tri nova konkursa za privrednike. U pitanju su program za nabavku opreme, mentoring preduzeća i internacionalizaciju za početnike. Trudimo se da pokrijemo ceo naš teren. Preduzetnici će imati priliku da konkurišu za program nabavke opreme za proizvodnju, mentoring za domaće privrednike, konsaltinga, a 50 odsto su već poslodavci. Rok za prijavljivanje preduzetnika za Start Up je 20. jun, a za kredite konkuriše se kod 4 banke i dve lizing kompanije”, rekao je između ostalog Boban Konstadinović, projekt menadžer RARIS Zaječar.

Sredstva se mogu koristiti za nabavku novih ili polovnih (ne starijih od pet godina) proizvodnih mašina i opreme, kao i novih delova, specijalizovanih alata za mašine i opremu, a iznos odobrene bespovratne pomoći do 25 procenata od vrednosti opreme ne može biti veći od 2.500.000 dinara.

Privredni subjekti koji su zainteresovani za učešće u Programu, zahtev za bespovratnu pomoć podnose zajedno sa kreditinim zahtevima u jednoj od banaka ili lizing kuća koja je partner na Programu.

One su za učesnike ovog Programa ponudile posebne, povoljnije uslove kredita, koji ne moraju biti obezbeđeni hipotekom na nekretninama, već pre svega zalogom na opremu koja se nabavlja.

 

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime