Grad Bor dobija bazu podataka o saobraćajnoj signalizaciji i lokalnoj mreži puteva

Grad Bor će u narednih 18 meseci učestvovati u projektu Evropske unije pod nazivom „EU za Srbiju – unapređenje bezbednosti saobraćaja“ koji ima za cilj poboljšanje kvaliteta, nivoa bezbednosti i kapaciteta mreže puteva.

Za učešće u ovom programu odabrano je 57 gradova i opština u Srbiji koje će dobiti lokalnu bazu podataka o obeležjima bezbednosti saobraćaja, a koja će biti povezana s  jedinstvenom Nacionalnom bazom podataka.

U bazi će se, između ostalog, naći podaci o saobraćajnoj signalizaciji i lokalnoj putnoj mreži, kao i identifikaciji i upravljanju crnim tačkama, a u narednih godinu i po na teritoriji grada biće locirane sve kritične deonice, kažu nadležni.

Foto: Grad Bor

Gradonačelnik Aleksandar Milikić, koji je učestvovao na online sastanku sa predstavnicima Agencije za bezbednost saobraćaja, ocenio je da će realizacija ovog projekta imati pozitivne efekte na smanjenje broja i posledica saobraćajnih nezgoda kako na lokalnim nivoima, tako i na teritoriji čitave Srbije.

„Mi smo u prethodne dve godine samoinicijaivno osluškivali potrebe naših sugrađana i preduzeli određene korake kako bismo bezbednost podigli na jedan viši nivo kada govorimo o saobraćaju, od postavljanja zvučne signalizacije na pešačkim prelazima za slabovide i slepe osobe, preko obaranja ivičnjaka za osobe sa invaliditetom i majke sa dečjim kolicima do toga da nas do kraja godine očekuje proširenje javne rasvete na kritičnim pešačkim prelazima, kao i u školskim zonama, zatim formiranje novih zona 30 na teritoriji čitavog grada prvenstveno zbog naših najmlađih učesnika u saobraćaju, a duž ulice 3. oktobar biće dodatno obeleženi pešački prelazi uz pojačanu rasvetu“, kazao je Milikić.

Foto: Grad Bor

Gradonačelnik je najavio da će u narednom periodu uz podršku Evropske unije i Agencije za bezbednost saobraćaja pored baze biti izrađen i strateški dokument.

„Za dve godine imati potpuno reorganizovan saobraćaj na teritoriji našeg grada kako bismo omogućili našim sugrađanima da potpuno bezbedno učestvuju u saobraćaju“, zaključio je Milikić.