Grad Bor obezbedio privremeno rešenje za stanare stare škole; porodice ga neće

Za stanare stare škole “3. oktobar” u Boru koji skoro dve decenije žive u neuslovnoj zgradi i pored ponude gradskih vlasti izgleda da nema rešenja o smeštaju. Dok u Gradskoj upravi tvrde da je alternativni smeštaj bolji, za stanare novo rešenje nije prihvatljivo, jer, ističu, nužni smeštaj je lošiji od trenutnog.

Stara zgrada Osnovne škole „3. oktobar“

Stanari stare škole “3. oktobar” u borskoj Ulici Ive Lole Ribara 21, pretežno socijalni slučajevi i porodice izbeglica, nisu prihvatili rešenje lokalne samouprave da se iz zgrade u kojoj je pre više od mesec dana isključena električna energija, pa uključena na molbu gradonačelnika Aleksandra Milikića, isele u privremeni smeštaj u ulicu Save Kovačevića.

U lokalnoj samoupravi navode da je u pitanju alternativni smeštaj sa povoljnijim uslovima stanovanja. Novi smeštaj namenjen je svim porodicama koje ne poseduju nepokretnu imovinu.

“Grad Bor je obezbedio alternativni smeštaj gde su uslovi stanovanja povoljni, ima struje, a blizu je i autobusko stajalište. Alternativni smeštaj je ponuđen i stanarima zgrade broj 3 u ulici „Vojske Jugoslavije“ kojima je na sličan način obustavljena isporuka struje. U ovom trenutku na stanarima je odgovornost da li će prihvatiti smeštaj i preseliti se, jer drugog rešenja trenutno nema”, rekla je Jelena Ristić, član Gradskog veća u Boru.

Električna energija u zgradi u kojoj tek nekoliko stanara ima privremena rešenja o boravku, a mnogi su tu bez ikakve dokumentacije i dozvola isključena je na zahtev kompanije Ziđin, zato što su mesečni računi dostizali sumu i do milion dinara. Stanari struju žele da plate, ali nadležni ne mogu da iznađu rešenje – kako.

“U ovoj zgradi živi osam porodica. Neki imaju rešenje o privremenom korišćenju stana, neki nemaju nista od dokumenata. Većina nas tu živi preko 10, 20 godina. Struju nismo plaćali, plaćao je RTB. Kompanija Ziđin je podnela zahtev za isključenje električne energije što je i urađeno 31. avgusta.  Obratili smo se gradonačelniku i struja nam je produžena do 15. oktobra. Mi hoćemo da platimo našu potrosnju ali kažu da ne može”, kaže u ime stanara Danijela Janković.

Ponudu za preseljenje u privremeni smeštaj od sedam porodica koje ispunjavaju uslov prihvatila je samo jedna. I dok zgrada stare škole “3. oktobar” propada jer u nju nije ulagano poslednjih dvadesetak godina, Grad nudi rešenje za preseljenje, ali ga stanari ne prihvataju.

“Hoće da nas isele u barake za nužni smeštaj. Mi smo ovde porodično, ima i bolesne dece, a tamo smo videli da su loši uslovi i mi to nećemo da prihvatimo. Oni nam kažu da sedimo tu, ali da struju i vodu nećemo da imamo i nude nam iseljenje u barake. Da li su to uslovi za život, da li je to budućnost Srbije”, dodaje Danijela Janković.

U lokalnoj samoupravi ističu da je isporuka električne energije nastavljena do konačnog rešenja problema i da je gradska vlast uputila zahtev Direkciji za imovinu da se objekat stare škole „3.oktobar“ vrati u vlasništvo Grada.