Gradsko veće usvojilo odluku o zabrani kretanja teretnih vozila kroz grad Bor

Članovi Gradskog veća usvojili su na današnjoj sednici Odluku o kretanju teretnih vozila na teritoriji grada Bora. Ovo znači da će centralnim gradskim ulicama smeti da prolaze samo kamioni komunalnih preduzeća, auto škola i oni sa specijalnom dozvolom, dok će ostali teretni saobraćaj biti preusmeren na obilaznicu.

Razlog donošenja ove odluke je, prema rečima gradonačelnika, Aleksandra Milikića, pre svega bezbednost kretanja građana kroz javni saobraćaj, ali i čuvanje infrastrukture grada.

„Prošle godine smo utvrdili da je bilo neophodno da se uradi obilaznica oko grada. Vlada Republike Srbije dodelila je 208 miliona dinara da se uradi obilaznica koja je završena krajem decembra prošle godine. Ova saobraćajnica povezuje dva dela grada i time su stvoreni uslovi da se vrati Odluka o zabrani kretanja teretnih vozila kroz grad. Međutim, samo oni pogoni ili preduzeća kao što su prodavnice i marketi dobijaće posebne dozvole od grada Bora za kretanje teretnih vozila kroz grad i plaćati nadoknadu za ulazak u grad”, objašnjava Milikić.

On je dodao da je na veću doneta Odluka o izmenama Odluke o utvrđivanju doprinsa za uređivanje građevinskog zemljišta čime će se stvoriti uslovi da gradnja bude jeftinija.

„Grad Bor ima jednu od najvećih naknada za uređenje građevinskog zemljišta, a ovom odlukom ona je smanjenja za 50 odsto. Stvorićemo uslove za bržu, bolju, jeftiniju gradnju stambenih i poslovnih objekata, kao i šoping centra, a time i nižu cenu kvadrata za kupce, ali i veći prihod od poreza u budžet Grada u zavisnosti od toga koliko se bude gradilo u narednom periodu”, ističe Milikić.