Helikopter Mi-8 gasio požar nadomak Bora [FOTO]

Helikopter Mi-8 Srpsko-Ruskog humanitarnog centra je danas u nekoliko navrata gasio požar koji se raširio na više od 30 hektara na potezu između Slatine i Oštrelja. U izvidnici je bio i vojni helikopter Gazela.

Požar kod Slatine, koji je juče stavljan pod kontrolom, je noćas usled jakog vetra dobio novu dimenziju. Danas je situacija bila alarmantna pa su borskim vatrogascima u pomoć pristigli ljudstvo, helikopteri i mehanizacija.

„Sinoć su vatrogasci uspeli da ga lokalizuju, međutim u toku noći se zbog jakog vetra proširio sa niskog rastinja na bagremovu i bukovu šumu. Nadam se da će zajedničkim snagama biti ponovo lokalizovan“, izjavio je predsednik Opštine Bor Aleksandar Milikić.

Gori bagremova šuma koja stvara gust beli dim, što dodatno otežava pristup letelicama. Vatra se proširila na oko dva kilometara od barutane koja, prema rečima šef Odseka za preventivu iz Odeljenja za vanredne situacije u Boru Mladena Fasujevića, nije ugrožena.

Mi-8 je isproban i pouzdan vazduhoplov za operativno reagovanje u planiniskim predelima i danas je učestvovao u gašenju požara nadomak Bora. Posada je za vodozahvat koristila helikoptersko vedro, koje ima mogućnost da preuzima vodu iz otvorenih izvora (od 3,5 do 5 tone vode).

Jaki udari vetra brzo šire vatru i vatrogasci čine sve kako bi je lokalizovali. Borskim vatrogascima pomažu i kolege iz Zaječara, Niša, Kladova i Jagodine.

Uključena je i specijalna radna mašina RTB-a, a tokom jučerašnjeg dana vatrogascima je pomagala i mehanizacija javnih preduzeća.

„Velika je prednost naše opštine što imamo takvog giganta i takvu mehanizciju, koja nam pomaže u sprečavanju požara“, rekao je Milikić.