HORIZONT 2020 – Značajan projekat za borsku opštinu

Bor je imao priliku da ugosti 18 delegacija međunarodnih rudarskih kompanija iz 11 zemalja koje, zajedno sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, učestvuju u projektu Horizont 2020.

Opština Bor je nastala zahvaljujući rudarstvu i najveća je i najpoznatija teritorija koja je poznata po rudarstvu, kako kod nas, tako i u svetu. U prethodnih 115 godina na teritoriji opštine Bor proizvedeno je 1,5 miliona tona bakra i trenutno postoji 27 inostranih kompanija koje su korisnici koncesija.

Na ovom području je otkriveno najveće nalazište rude u svetu u poslednjih 20 godina sa 1,2 miliona tona bakra, čija se eksploatacija očekuje u narednim godinama, naveo je predsednik opštine Bor Aleksandar Milikić u toku predstavljanja inostranim kompanijama.

Naime, Bor je imao priliku da bude domaćin i ugosti 18 delegacija međunarodnih rudarskih kompanija iz 11 zemalja koje, zajedno sa borskim Institutom za rudarstvo i metalurgiju, učestvuju realizaciji projekta INTMET koji je u sklopu projekta Horizont 20 20. Ovaj projekat ima za cilj prevazivaženje ograničenja kako bi se postigao visoki stepen iskorišćenja vrednih metala poput bakra, cinka, olova, zlata.

“Veoma mi je drago što sam imao priliku da posetim Bor jer ovaj grad ima jako značajnu istoriju u oblasti rudarstva i metalurgije. Ovde smo da podržimo i položimo nade da će u budućnosti Bor imati tu mogućnost da razvije saradnju na višem nivou u cilju razvoja rudarstva”, rekao je Karlos Frijas, koordinator projekta.

Opština Bor je veoma zainteresovana za sveobuhvatnu saradnju koja će biti i u interesu Vlade Republike Srbije, ali i same lokalne samouprave, a sve to u cilju podizanja nivoa i kvaliteta života i rudarenja koje je upravo stvorilo samu opštinu.