Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse! Srećan Uskrs!

Redakcija portala „Bor 030“ svim pravoslavnim vernicima koji danas slave čestita najveći hrišćanski praznik uz želju da ga provedu u zdravlju i miru u krugu svojih najmilijih i u duhu hrišćanske i pravoslavne vere. Hristos vaskrse! Vaistinu vaskrse!

Pravoslavni hrišćani širom sveta danas slave „praznik nad praznicima“ – Vaskrsenje Hristovo, u našem narodu odomaćeno – „Uskrs“.

Uskrs je najveći i najradosniji hrišćanski praznik jer suština hrišćanskog učenja označava Hristovo vaskrsnuće iz mrtvih, kao pobede vere i života nad smrću.

Po crkvenom učenju, Isus je raspet u petak, subotu je preležao u grobu u Josifovom vrtu, a u nedelju zorom, osetio se snažan zemljotres i anđeo Božji sleteo je na grob. Stražari koji su čuvali grob, u strahu su popadali kao mrtvi, a Isus je vaskrsao.

Na Uskrs je, po verovanju, prvo Marija Magdalena srela Hrista, a potom se on ukazao i svojim učenicima. Samo učenik Toma, koji je bio odsutan, nije odmah poverovao da je Hristos uskrsnuo, pa je morao lično da se uveri. Otuda u narodu uzrečica: „Neverni Toma“.

Ljudi se za ovaj praznik pozdravljaju sa: „Hristos vaskrse“ i „Vaistinu vaskrse„.

Vaskršnja jaja

Na Veliki petak se farbaju vaskršnja jaja, najviše crvenom bojom, koja simbolizuje Isusovu krv. Jaja se od Uskrsa jedu, poklanjaju i njima se tuca (kuca).

Prvo crveno jaje koje se ofarba naziva se čuvarkuća. Boje koje se koriste mogu biti industrijske, prirodne (lukovina, latice i listovi biljaka), a ukrasi, ako ih uopšte ima, variraju od tečnih boja do šljokica, ukrasnih folija i nalepnica.

Liturgije u hramu Sveti velikomučenika Georgija u Boru

Počev od Vaskrsa (28. aprila), pa do Vaskrsne subote (4. maja) cela nedelja praznika zove se Svetla sedmica.

Praznovanje je u hramu Sveti velikomučenika Georgija u Boru je danas započeto jutrenjem i Svetom liturgijom.

U toku Svetle nedelje, sveštenici arhijerejskog namesništva borskog će svakog dana služiti Svetu liturgiju u Hramu od 8 časova, izuzev Vaskrsnog petka (3. maja) kada će liturgija biti služena u bolničkom paraklisu sa početkom u 9 sati.

(Bor030 / Beta)