Humani Borani: Članovi Rotaract kluba Bor posetili borsku bolnicu

Inicijativni odbor Rotaract klub Bor obišao je Opštu bolnicu Bor kako bi donirao ćebad borskom porodilištu i darivao paketićima najmlađima, koji se nalaze na Dečijem odeljenju borske bolnice.

Članovi ovog inicijativnog odbora rešili su da našim najmlađim sugrađanima, onima koji se ovih dana nalaze u borskoj bolnici, ulepšaju predstojeće novogodišnje i božićne praznike i bar donekle im olakšaju tegobe zbog kojih su hospitalizovani. Deci su, tom prilikom, darivani paketići, a porodilištu i ćebad.

„Nadam se da ćemo ovim činom postići efekat koji je bio glavni cilj akcije, a to je da ovim mališanima bar delimično ulepšamo trenutke provedene na odeljenju pedijatrije uoči novogodišnjih praznika, i poželeo svim mališanima brz oporavak i da se što pre nađu u svojim domovima“, rekao je predsednik Inicijativnog odbora Rotaract klub Bor Miša Cvetković.

Rotaraktovci su, tom prilikom, razgovarali i sa direktorom Opšte bolnice Bor spec. dr med. Goranom Joksimovićem, koji im se u ime zaposlenih u borskom porodilištu i Dečijem odeljenju borske bolnice zahvalio na ovom plemenitom gestu.

Inače, Rotaract klub osnovan je pod pokroviteljstvom lokalnog Rotary kluba, sa ciljem da svoje članstvo upotpuni kvalitetnim mladim ljudima, koji će nesebičnim radom pomoći najugroženijim stanovnicima svog društva, promovisati humanost i sprovoditi akcije koje su od koristi za lokalnu zajednicu.

Inicijativni odbor Rotaract klub Bor osnovan je na inicijativu svog prvog predsednika Miše Cvetkovića, koji je, zajedno sa par svojih drugova, odlučio da donese Rotaract ideju u svoj grad.

Zanimljivo je da je istorija rotarijanstva u Srbiji usko vezana sa Borom. Naime, prvi Rotary klub u Srbiji osnovan je 1928. godine u Beogradu, a njen osnivač bio je Vojislav Kujundžić, dok je prvi predsednik bio Ferdinand Gromberg, direktor i jedan od najvećih akcionara borskog rudnika.

Upravo je njegov ujak, Đorđe Vajfert, bio glavni finansijer istraživanja koja su prethodila otvaranju rudnika 1903. godine.