Inkubatori poklonjeni porodilištu četiri godine čekaju na carinjenje

0
62

Iako je još 2012. godine moto klub “Rolling Wheels” donirao porodilištu u Boru dva nova inkubatora, prema navodima portala “IST media”, ti inkubatori već četiri godine sakupljaju prašinu u magacinu, čekajući da budu ocarinjenji.

bolnica-slusni-aparat-za-bebe2 Da je 2013. godine procedura carinjenja bila završena, život tri od četiri prevremeno rođene bebe bio bi spašen, s obzirom da su morale biti transportovane hitno za Beograd običnim ambulantnim kolima, jer tada nije bilo ispravnih mobilnih inkubatora.

U borskoj bolnici potvrdili su da je njihov pokretni inkubator bio u kvaru, što je izazvalo ogorčenje roditelja, koji su smatrali da bi bebe preživele da su adekvatno transportovane.

Aktivisti ogranka kluba “Rolling Wheels”, istakli su da su po dobijanju donacije bili suočeni sa tumaranjima od jednog do drugog, te da su u privatnoj špediciji imali dobru volju da im robu drže bez ležarine, koja bi do sada verovatno premašila vrednost inkubatora od 10.000 evra.

“Već na startu smo naišli na barijeru. U borskoj bolnici su nam naznačili da oni koriste isključivo inkubatore marke ‘Dreger’, a kada smo rekli da posedujemo baš te, odgovoreno nam je da je potrebna upotrebna dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva”, naveli su u Rolling Wheels-u.

Novi direktor borske bolnice Igor Maljković smarta da je problem nastao zbog toga što u to vreme bolnica verovatno nije uspela da dobije dozvolu ALIMS-a, a prethodno je bila potrebna i dozvola firme “Dreger”.

Sa druge strane i ALIMS i “Dreger” poriču da je do njih došao bilo kakav zahtev za odobrenje korišćenja inkubatora i tvrde da takve predmete odgovorno i brzo uzimaju u razmatranje.

(IST media/ Blic/ Bor030)

 

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here