Invalidi rada RTB-a uskoro dobijaju trajna rešenja za penziju

3
83

Invalidi rada RTB Bor druge i treće kategorije sa privremenim rešenjima, njih oko 270, konačno će dobiti konačna rešenja za penziju i tako postati ravnopravni sa onima koji su u prvoj ili bez kategorija, kao i sa radnicima koji redovno odlaze u penziju, rečeno je na sastanku rukovodstva Rudarsko-topioničarskog basena Bor sa ovim radnicima.

blagoje-spaskovski-sastanak-sa-invalidima-rada
FOTO: Kolektiv

RTB Bor po osnovu prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, ne duguje svojim radnicima, invalidima rada druge i trece kategorije, i u potpunosti je regulisao sve poreske i druge obaveze po osnovu naknade zarade.

Problem je bio u uredbi koju je 2003. godine Uprava Fonda PIO donela kao interni akt.

Njime je pravo na punu penziju, odnosno na priznavanje naknade koju primaju invalidi rada druge i treće kategorije, kao poseban dodatak na zaradu, preostale radne sposobnosti i njeno uključivanje u penzijsku osnovicu bilo uslovljeno dokazima za uplatu svih poreza i doprinosa za sve zaposlene.

Zbog toga penzioneri koji su otišli u penziju kao invalidi rada druge i treće kategorije još imaju privremena rešenja i umanjene penzije. Ova uredba je izmenjena i očekuje se da problem ovih radnika bude rešen najkasnije za dva meseca.

“RTB je godinama imao probleme u poslovanju, ali smo regulisali doprinose za PIO i za zdravstveno osiguranje naših radnika i članova njihovih porodica. Međutim, činjenica je da nismo izmirili poreske obaveze. I pored te okolnosti, oni koji nisu invalidi bez problema odlaze u penziju, dok su invalidi rada materijalno oštećeni, jer ta naknada, uprkos tome što smo na nju uredno plaćali i porez i doprinos za zdravstveno osiguranje, nije mogla biti uključena u osnovicu. Novo uputstvo prekida tu praksu, a obaveza je i Fonda PIO i nas kao poslodavca da hitno završimo ovaj posao”, kaže Mirjana Antić zamenik generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja.

Prema rečima generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, problem nije bio u zakonodavstvu, već u administraciji.

“Invalidi druge i treće kategorije najzad ostvaruju svoje pravo i postaju ravnopravni sa radnicima koji su invalidi rada prve kategorije i onima koji normalno odlaze u penziju, što do sada nije bio slučaj”, rekao je Spasovski.

Prema njegovim rečima, nažalost uputstvo fonda PIO iz 2003. godine nije moglo ovo da podrži.

“Sadašnja Vlada i ministarstvo za rad su dali novo uputstvo kojim se reguliše status invalida druge i treće kategorije. Njih je u RTB-u 270”, dodao je Spaskovski.

(Tanjug)

3 KOMENTARA

  1. Premijer Vučić je od predstavnika kompanije „Friport Makmoran“ zatražio pomoć u pronalaženju strateškog partnera za RTB „Bor“ i još mnogo toga. Da li je ovo neki zaokret u odnosu na RTB Bor, pod komandnom palicom Blagoja Spaskovskog iliti Sosa? Sosa je do sada bio mezimac Vlade Srbije, on im obećavao „brda i dolova” u lažima čak je i ispunio i preko obećanog. Nalazio je da firma ima godišnji profit i nekoliko desetine miliona evra, nalazio je da je postizao proizvodne rekorde već deset godina, ali ne pominje porast dugovanja na više od milijardu evra. Proizvodnja bakra iz, po njemu, famozne njegove nove topionice kreće polako, nesigurno- pogušio je otrovnim gasovima sugrađane i sugrađanke, a proizvodnja bakra nikako da krene. Jedino je krenula u njegovim fantastično osmišljenim hvalospevima po javnim medijima, kojima više niko ne veruje. S njegovim „radom i aktivnostima” boljitka neće skoro biti i sreća je što Vučić ima puno strpljenja i poverenja u svom poltronu i manipulatoru. Rešenje problema sa dugovanjima RTB Bor vidi se po grbači penzionera i radnika, a ne po Sosi i njegovim mentorima u vlasti, ukoliko nije on njihov mentor.

  2. Cirkus,sramota i ponizenje.Pa upravo ovaj veciti preletac sa gornje slike je doveo RTB u stecaj. i sada drzava vestacki stiti RTB od totalne propasti a premijer Vucic upravo sada trazi spas po Americi i moli za pomoc i to citamo u svim novinama. Beda,jad,kriminal,korupcija,cinizam,laz i licemerje u kojima se davi ova zemlja Srbija su u Boru dostigli svoj najvisi vrhunac .ZATO NAM DECA BEZE IZ RODJENE ZEMLJE jer nece da kao njihovi raditelji budu ponizne,plasljive i poslusne sluge ovog borskog velikog gazde i njemu slicnih unistitelja Srbije. .

  3. Rešavajući problem invalida rada Generalni sprema se da dâ, ako već nije dao, otkaz Ugovora o radu doktoru nauka u rudarstvu Banetu Mihajloviću zbog iznošenja istine u javnosti o radu RTB Bor (kako javlja tv N1). Dr Bane Mihajlović je napravio neoprostivu grešku, naime kod generalnog direktora RTB Bor prođu imaju kadrovi koji ga veličaju njega i njegove izmišljene rezultate proizvodne, finansijske i estradne, šlihtaju se i s njim prelete od jata do jata. Njega treba oslovljavati sa ovozemaljskim svemogućim bogom, bar što se tiče Bor sa okolinom. Gospodin dr Mihajlović je u nemilosti, kod generalnog iliti Sosa, od njegovog veličanstvenog povratka u RTB Bor. Dr Mihajlović je iznosio realno i istinito o događajima u firmi. Greška je njegova što nije veličao svog šefa i nije ga uzdizao do plavog nebesa, kao što rade njegovi „rođeni” poltroni, šlihteri, uvlakači do cipela i sličnih. Dr Mihajlović je morao da iznese kako je Sosa napravio profit od milijardu evra, a ne tolike gubitka, da je oborio sve proizvodne rekorde u istoriji RTB Bor sa proizvedenih “rekordnih” hiljadu do dve hiljade tona bakra mesečno, a da izbije iz glave postignutu proizvodnju iznad 17 hiljade tona bakra mesečno. Takođe, doktor nije dozvolio veličanstvenom gazdi da ga jaše po kafanama prilikom izvođenja omiljene mu numere “Nemože mi niko ništa”.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime