Invalidi rada RTB-a uskoro dobijaju trajna rešenja za penziju

Invalidi rada RTB Bor druge i treće kategorije sa privremenim rešenjima, njih oko 270, konačno će dobiti konačna rešenja za penziju i tako postati ravnopravni sa onima koji su u prvoj ili bez kategorija, kao i sa radnicima koji redovno odlaze u penziju, rečeno je na sastanku rukovodstva Rudarsko-topioničarskog basena Bor sa ovim radnicima.

blagoje-spaskovski-sastanak-sa-invalidima-rada
FOTO: Kolektiv

RTB Bor po osnovu prava iz penzijsko-invalidskog osiguranja, ne duguje svojim radnicima, invalidima rada druge i trece kategorije, i u potpunosti je regulisao sve poreske i druge obaveze po osnovu naknade zarade.

Problem je bio u uredbi koju je 2003. godine Uprava Fonda PIO donela kao interni akt.

Njime je pravo na punu penziju, odnosno na priznavanje naknade koju primaju invalidi rada druge i treće kategorije, kao poseban dodatak na zaradu, preostale radne sposobnosti i njeno uključivanje u penzijsku osnovicu bilo uslovljeno dokazima za uplatu svih poreza i doprinosa za sve zaposlene.

Zbog toga penzioneri koji su otišli u penziju kao invalidi rada druge i treće kategorije još imaju privremena rešenja i umanjene penzije. Ova uredba je izmenjena i očekuje se da problem ovih radnika bude rešen najkasnije za dva meseca.

„RTB je godinama imao probleme u poslovanju, ali smo regulisali doprinose za PIO i za zdravstveno osiguranje naših radnika i članova njihovih porodica. Međutim, činjenica je da nismo izmirili poreske obaveze. I pored te okolnosti, oni koji nisu invalidi bez problema odlaze u penziju, dok su invalidi rada materijalno oštećeni, jer ta naknada, uprkos tome što smo na nju uredno plaćali i porez i doprinos za zdravstveno osiguranje, nije mogla biti uključena u osnovicu. Novo uputstvo prekida tu praksu, a obaveza je i Fonda PIO i nas kao poslodavca da hitno završimo ovaj posao“, kaže Mirjana Antić zamenik generalnog direktora RTB-a za ekonomska pitanja.

Prema rečima generalnog direktora RTB-a Bor Blagoja Spaskovskog, problem nije bio u zakonodavstvu, već u administraciji.

„Invalidi druge i treće kategorije najzad ostvaruju svoje pravo i postaju ravnopravni sa radnicima koji su invalidi rada prve kategorije i onima koji normalno odlaze u penziju, što do sada nije bio slučaj“, rekao je Spasovski.

Prema njegovim rečima, nažalost uputstvo fonda PIO iz 2003. godine nije moglo ovo da podrži.

„Sadašnja Vlada i ministarstvo za rad su dali novo uputstvo kojim se reguliše status invalida druge i treće kategorije. Njih je u RTB-u 270“, dodao je Spaskovski.

(Tanjug)