Iseljenje Krivelja neminovno, meštani odlučuju o novoj lokaciji

Zbog širenja površinskog kopa rudnika bakra Veliki Krivelj biće izmešteno selo Krivelj, a o načinu preseljenja i eventualnoj novoj lokaciji danas se razgovaralo na velikom zboru građana.

Skupu žitelja ovog sela sa predstavnicima Ministarstva rudarstva, Gradske uprave Bor, kao i Instituta za urbanizam i arhitekturu predstavnici kineske kompanije obratili su se pisanim putem, a ovakav susret su ocenili kao „preuranjen“.

Glavni zaključak sastanka je da sami žitelji Krivelja treba da odluče na koji način i gde žele da se presele. Imajući u vidu da među Kriveljanima ima onih koji su se do sada već jednom ili dva puta selili zbog ranijeg proširenja rudnika, mnogi su želeli da budu sigurni da tamo, gde bude određena lokacija za novo selo, neće biti nekih novih rudnika u narednom periodu.

Dragoslav Nikolić

„Činjenica je da zbog pandemijskih uslova nismo mogli jedan duži period da održavamo zborove na kojima bi razgovarali o aktuelnim pitanjima preseljenja. Ovo je prvi zbor žitelja Krivelja sa nadležnim predstavnicima relevantnih ministarstva i institucija vlasti nakon godinu i više dana, i smatram da treba sagledati interese svih strana. Naravno, nama koji predstavljamo meštane Krivelja kroz savet mesne zajednice, najvažnije je da se u potpunosti ispoštuju interesi naših meštana. U narednom periodu ćemo usko sarađivati sa radnom grupom u koju su uključeni predstavnici Ministarstva rudarstva, Gradske uprave Bor, kao i Instituta za urbanizam i arhitekturu, i donećemo važne odluke. Svi žitelji sela Krivelj biće redovno obaveštavano i svim tim odlukama i imaće prostora da daju sugestije i predloge na svaku inicijativu. Sada je bitno da smo složni“, rekao je Dragoslav Nikolić, predstavnik Saveta MZ krivelj, obraćajući se prisutnima.

Znajući da samo preseljenje sela povlači za sobom emocije straha, neizvesnosti, emocije prema preminulim precima koji su tu sahranjeni, a čiji posmrtni ostaci takođe moraju da budu preseljeni, pomoćnik ministra za rudarstvo i geologiju, Dejan Milijanović, najpre se, u znak poštovanja, poklonio pred svim žiteljima sela Krivelj, istakavši da će njemu prioritet biti svaki žitelj ovoga sela.

Dejan Milijanović

„Budite uvereni da ćemo se rukovoditi stavom da nijedan žitelj sela Krivelj u predstojećem postupku preseljenja ne sme da bude oštećen na bilo koji način. Moraju da budu zadovoljeni svi vaši interesi, ali je zato bitno da sarađujemo. Morate biti jedinstveni u određenim stavovima, jer će to uveliko olakšati mnoge stvari. Itekako razumemo vašu bojazan da ne želite da se za nekoliko godina ili decenija otkrije novo rudno ležište na lokaciji koja bude određena za preseljenje. Na osnovu toga, mi imamo detaljan plan razvoja rudarstva kompanije Ziđin i znamo tačno njihove planove geoloških istraživanja i proširenja rudnika. Dakle, možete biti sigurni da tamo gde bude preseljeno selo, neće biti naknadnih rudarskih radova“, potvrdio je Dejan Milijanović, u obraćanju žiteljima sela Krivelj.

On je kazao da će o svim otvorenim pitanjima sa kompanijom koja su izneli meštani Krivelja, Slatine i gradskog naselja Sever izneti na sastanku Radne grupe koji se uz prisustvo predstavnika ministarstava redovno održavaju.

Podršku Gradske uprave Bor žiteljima sela u postupku preseljenja uputio je i gradonačelnik Bora, Aleksandar Milikić.

Aleksandar Milikić

„Budite sigurni da ćemo verodostojno podržati svaki vaš opravdan zahtev i potrebu. Grad Bor će sagledati sve moguće lokacije za preseljenje sela, i infrastrukturno ćemo u potpunosti pripremiti lokaciju koja bude određena kao konačna. Vi treba da odlučite gde želite da živite. Samo nam pokažite lokaciju, a mi ćemo se potruditi da vam obezbedimo sve relevantne informacije i mogućnosti. Zaista nam je stalo da ovo uradimo u interesu svih vas“, rekao je gradonačelnik Aleksandar Milikić.

Gradonačelnik je kazao da država, Ministarstvo rudarstva i grad Bor podržavaju stav Kriveljana da selo treba iseliti u celosti pod uslovima koje imaju meštani.

Incident i napad na gradonačelnika

Tokom trajanja sastanka žitelja Krivelja sa predstavnicima Ministarstva rudarstva, Gradske uprave Bor i Instituta za urbanizam i arhitekturu, došlo je do incidenta u kome je jedan od učesnika fizički napao gradonačelnika Bora Aleksandra Milikića.

 

Napadač je prišao gradonačelniku u trenutku dok je on razgovarao sa Miroslavom Aleksićem potpredsednikom Narodne stranke i odbornikom Draganom Markovićem, polio ga vodom, gađao flašicom i pokušao nekoliko puta da ga udari, ali su ga u tome sprečili okupljani meštani Krivelja.