Isplata 5.000 dinara penzionerima 18. decembra

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će 18. decembra svim penzionerima biti uplaćeno po 5.000 dinara jednokratne pomoći.

„Tačno 18. decembra ćemo isplatiti svakom penzioneru 5.000 dinara“, rekao je Mali, dodajući da će tu pomoć dobiti 1,7 miliona penzionera.

Kako je naglasio u izjavi za TV Prva, „želimo da pomognemo upravo onima kojima je naša pomoć najpotrebnija“.

Ministar finansija izjavio je danas da predlog budžeta za 2021. godinu ima dve najvažnije koponente – predviđa nikad veća ulaganja u razvojne projekte i ima izrazito socijalni karatker usmeren na povećanje životnog standarda građana.

Narodni poslanici počeće danas u Skupštini Srbije raspravu o predlogu budžeta i setu pratećih zakona, a Mali ističe da će od 1. januara, uprkos situaciji sa korona virusom, biti povećane plate u javnom sektoru, pet odsto zdravstvenim radnicima, a ostalima 3,5 odsto i još 1,5 odsto od 1. aprila.

Takođe, Mali navodi da će od 1. januara penzije biti povećane za 5,9 odsto, a minimalna cena rada za 6,6 odsto.

„Ne samo da će penzije biti sigurno već će biti i povećane za 5,9 odsto po švajcarskoj formuli“, rekao je Mali za Prvu.

Istakao je da se ne odustaje od programa „Srbija 2025“, koji ima za cilj da prosečna plata 2025. bude 900 evra, a penzija 430 evra.

Upravo će to omogućiti velike investicije koje ćemo realizovati, naglasio je Mali.

„Ne samo da nastavljamo već i pojačavamo investicije, a posebno u razvoj putne infrastrukture i zdravstva“, dodao je Mali.

Kaže da su predviđena velika ulaganja i u ekologiju, poljoprivredu i druge oblasti.

„Uprkos koroni imaćemo razvojni budžet u 2021. godini“, naglasio je ministar finansija.

(Tanjug)