Izbegavati izlaganje suncu i uzimati dosta tečnosti

Izbegavanje boravka na otvorenom prostoru i izlaganja suncu u najtoplijem delu dana i uzimanje dosta tečnosti, saveti su portparola Hitne pomoći dr Nade Macure građanima zbog veoma toplog vremena koje se danas očekuje u Srbiji.

fontana-leto

Dr Macura je savetovala da bi starije osobe i hronični bolesnici trebalo da ostanu u kući u najtoplijem delu dana od 11 do 17 časova i da bi posebno osobe koje imaju problem sa moždanom cirkulacijom trebalo da se klone direktnog sunčevog zračenja.

Portparol Hitne pomoći je poručila hipertoničarima da prekontrolišu arterijski krvni pritisak i da je potrebno čuvati se sunčanice i toplotnog udara.

Dr Macura je savetovala uzimanje napitaka, vode, sokova, vitamina, voća i lagane ishrane, nošenje lake odeće i upozorila da, zbog hladne vode, još nije vreme za kupanje na otvorenom prostoru.

Oni koji izlaze iz kuća trebalo bi da nose kačket ili šešir kako bi se zaštitili od direktnog sunčevog zračenja, a neophodno je zaštititi i kožu od visokog indeksa zračenja.

Potrebno je čuvati se ujeda insekata, ne šetati po nepokošenoj travi, boraviti u umereno rashlađenim prostorijama i biti oprezan u saobraćaju, saveti su lekara.

U Srbiji se danas, prema prognozi meteorologa, očekuje pretežno sunčano i veoma toplo vreme, sa najvišom dnevnom temperaturom vazduha od 30 do 34 stepena.

(Tanjug)