Izložba slika Lazara Vozarevića u Boru

U Muzeju rudarstva i metalurgije u Boru u toku je izložba slika Lazara Vozarevića, koja će biti otvorena do kraja februara.

Foto: Muzej rudarstva i metalurgije
Foto: Muzej rudarstva i metalurgije

Iz Legata jednog od najistaknutijih srpskih modernističkih slikara druge polovine 20. veka u galeriji borskog Muzeja predstavljena su dela iz različitih stvaralačkih faza tog umetnika.

Borska publika dobila je priliku da vidi izuzetno vredne slike zahvaljujući dobroj saradnji muzeja iz Bora sa galerijom „Lazar Vozarevic“ iz Sremske Mitrovice.

„Ostvarili smo izuzetnu saradnju sa galerijom „Lazar Vozarević“ iz Sremske Mitrovice i kao proizvod te saradnje urađena je ovo izložba slika koju smo mi, u dogovoru sa njima, nazvali „Legat Lazara Vozarevića“.

Veliko mi je zadovoljstvo da slike ovako poznatog umetnika predstavimo i u Boru.“, kaže za Tanjug Suzana Mijić, direktor Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru.

Postavku izložbe u galeriji Muzeja rudarstva i metalurgije u Boru čini deo stvaralaštva Lazara Vozarevića, najznačajnijeg umetnika srpske savremene likovne scene, koji je spajajući modernu i srednjiovekovnu umetnost, uspeo da stvori autentična dela, prepoznatljiva i u svetu.

„Gledajući dela Lazara Vozarevića prvi utisak su kubizam i Pikaso. Međutim, Vozarević je uspeo da shvati suštinu naše kulture i uspeo da je prevede na moderan jezik“, kaže istoričar umetnosti Danijela Matović.

Za njega slikati znači misliti i to posebno dolazi do izražaja u drugoj fazi njegovog umetničkog rada kada se okreće novim pravcima u modernoj umetnosti i u svoja dela uvodi figuru, smatra Matović.

„Vozarević je uspeo da se svojim senzibilitetom izdvoji od svih ostalih umetnika sa ovih prostora.“, naglasila je Matović.

(Tanjug)