Kafić u Jami posetilo hiljadu ljudi

Od od zvaničnog otvaranja, 30. januara ove godine, jedinstvenu turističku atrakciju Bora, kafić u „Jami“ posetilo je preko hiljadu domaćih i stranih gostiju.

Iako se ne zna tačan podatak o odnosu domaćih i stranih posetilaca u kafiću na 400 metara ispod zemlje, poznato je da svi oni na svoj način poneli pozitivne utiske iz borske „Jame“.

Prema knjizi gostiju, a i rečima vodiča najuplašeniji su bili borski lekari, najveseliji bajkeri iz Nemačke, Austrije, Belgije i Holandije, a  najradoznalije su bile učiteljice iz Smederevske Palanke.

„Jamu“ su nedavno posetili studenti rudarstva Tehničkog fakulteta u Boru, penzioneri iz Slovenije koji su u doba velike Jugoslavije jedne zime sanirali dalekovod u Boru, potom grupa Kineza, Korejanaca i mnogi drugi.

„Rudarsku“ kafu su popili i Zdravko Čolić, Veran Matić, Hildegard Gacek (EBRD), kao i brojni srpski političari.

Najemotivnije je, recimo, reagovao profesor Alen Spira, sin bivšeg logoraša koji je za vreme rata radio u borskom rudniku. On je doputovao čak iz Amerike u Bor da vidi gde mu je otac radio dok je bio u zarobljeništvu. Jer, u Rudniku su, podsetimo, u toku Drugog svetskog rata radili zarobljenici, uglavnom Jevreji. Profesor Spira se do tančina raspitivao o radnom logoru „Berlin“ i o starom rudarskom oknu „Vajfert“, koje mu je pominjao otac, a dugo je stajao i pred spomenikom u krugu „Jame“ podignutim svim logorašima. Emocije su ga nadvladale kada su mu jamci na polasku poklonili grumen rude, pa je, kažu, zamolio vodiča da ga na par minuta ostavi samog, da se u miru pomoli za oca.

Kafić u aktivnom rudniku kakav je „Jama“ je jedinstvena turistička atrakcija koja se ne može videti ni doživeti svuda. Pored oseća da se nalazite duboko pod zemljom, od vodiča se dobijaju sve željene informacije o rudniku i rudarstvu na ovim prostorima, uz to u hodniku koji vodi do kafića „instalirana“ je postavka rudarske opreme koju rudari borske jame nekada koristili.

caffe jama kafic

Procedura za posetu kafiću „Jama“

Da biste posetili „kafić“ na XI jamskom horizontu i popili sok, kafu ili neki drugi topli napitak 400 metara ispod zemlje, potrebno je da se najpre javite najbližoj turističkoj agenciji. Ona će vam uzeti osnovne podatke, dostaviće ih nadležnoj službi RBB-a, a onda će sa „Jame“ stići informacija kada i u koje doba dana je silazak u „kafić“ moguć. Usklađivanje termina posete sa radnim obavezama je neminovnost jer je reč o aktivnom rudniku, pa proizvodnja uvek ima prednost. U principu, u „kafić“ pod zemljom može se sići svakog radnog dana u prepodnevnim satima, a najprikladnije vreme je između 10 i 12 sati. Dole ne mogu mlađi od 16 godina jer tako kaže Zakon o rudarstvu, a svi koji odluče da siđu, pre toga potpisuju izjavu da to čine na sopstvenu odgovornost, što se zdravlja tiče, dok za bezbednost posetilaca garantuju nadležni u „Jami“.

 PR Služba RTB-a / Bor030