Kina profitirala na niskim cenama sirovina

Kineske kompanije uštedele su prošle godine više 160 milijardi dolara zbog nižih cena bakra, nafte, rude gvožđa i uglja, prenose svetski mediji.

zastava-kine-sangaj

Ovakvo stanje na tržištu sirovina drastično je pogodilo zemlje izvoznice i rudarske kompanije koje širom sveta zbog nerentabilne proizvodnje zatvaraju pogone i otpuštaju radnike.

Cena bakra je u višegodišnjem opadanju i trenutno se nalazi na petogodišnjem minimumu. Slična situacija je sa ostalim sirovinama.

 

Nafta

Rashod kineskog uvoza nafte u proseku je pao 45,3 odsto u 2015. u odnosu na prethodnu godinu, izjavio je portparol Uprave carina, Huang Songping. Pri tome, obim uvoza je povećan 8,8 procenata, na 335,5 miliona tona, prema podacima objavljenim na veb stranici Carine.

Zemlja je ukupno na uvoz nafte tokom prošle godine potrošila 134,5 milijardi dolara.

Prema izveštaju agencije „Blumberg njuz“, Kina je prošle godine kupila rekordne količine nafte pošto je relaksirala propise, dozvoljavajući i privatnim rafinerijama uvoz tog energenta.

Ruda gvožđa

Obim uvoza rude gvožđa povećan je 2,2 odsto, i iznosio je 57,6 milijardi dolara – a cena je u proseku bila 39 procenata manja nego 2014. godine.

Bakar

Uvoz bakra je ostao na istom nivou u pogledu količine, ali je ta sirovina bila 17,1 odsto jeftinija po toni, pa je za te kupovine utrošeno 19,2 milijardi dolara.

Ugalj

Cene uglja su takođe pale 21,8 odsto, ali su smanjene i količine uvoza tog goriva za 29,9 procenata.

Tražnja za nekim sirovinama u ovom azijskom gigantu je pala zbog prekapaciranosti proizvodnje i „hlađenja“ tržišta nekretnina.

Računica AFP-a pokazuje da bi uvezene količine te četiri sirovine Kinu koštale 160,5 milijardi dolara više po prosečnim cenama iz 2014. godine. Samo za naftu ušteda iznosi 113,9 milijardi dolara.

(Tanjug / AFP / Bor030)