Kišni protest u Boru obeležili manji incidenti i kolo [FOTO]

Protest i blokada saobraćaja, inicijalno pokrenuti zbog usvajanja izmena Zakona o ekspoprijaciji i Zakona o refendumu, održani su danas i u Boru.

Borani su se najpre okupili na platou ispred kapije grada da bi oko 14 časova blokirali saobraćaj na kružnom toku.

Blokada je traja oko sat vremena, a zabeleženo je nekoliko incidenta kada su vozači automobila pokušali da prođu kroz okupljene građane na pešakim prelazima.

Većina vozača automobila su nerado, ali mirno našli način da zaobiđu protest i blokadu, dok su se na sva četiri ulaza u kružni tok formirale kolone kamiona i autobusa.

Okupljenu su propustili ambulantno vozilo Zdravstvenog centra Kladovo.

Protesti su širom Srbije inicirani pre dve nedelje donošenjem izmena Zakona o ekspoprijaciji i Zakona o refendumu.

„Zahtevi sa prošle blokade su ispunjeni ali tu se ne završavaju problemi Bora i okolnih sela“, navode iz pokreta Borani se pitaju.

Iz ovog pokreta traže da državne institucije odgovorno obavljaju povereni posao i da pravnim sredstvima nateraju rudarske kompanije da poštuje zakone republike Srbije u pogledu rudarenja i ekologije. Zahteva se i da se žiteljima borskih sela i naselja kaže kakva ih sudbina čeka po pitanju opstanka na svojoj imovini.

„Ne interesuju nas stavovi nikakvih udruženja i stranaka vezano za proteste i ograđujemo se od bilo kakvih izjava političara iz Beograda. Imamo gomilu svojih problema i došlo je vreme da se za njih nađu rešenja“, piše u objavi na Fejsbuk stranici Borani se pitaju.

Protest su svojim prisustvom podržali i lokalni opozicioni političari, ali i ni ovog puta nije bilo stranačkih obeležja.

Jedini transparent nosili su protivnici uvođenja anti kovid mera.

Za kraj protesta i blokade grupa okupljenih odigrala je vlaško kolo.