Koalicija za pobedu Bora: Glavni problem zdravstva u Boru je nedostatak kadrova

Izborna lista koalicije Stranke slobode i pravde (SSP), Vlaške stranke (VS) i Pokreta slobodnih građana (PSG) pod nazivom „Marinika Tepić – Za pobedu Bora” sazvala je konferenciju za medije na kojoj je tema bila loša situacija u zdravstvu sa kojom se suočavaju lekari i građani Bora.

Glavni problem kad je u pitanju zdravstvo u Boru je, prema rečima kandidatkinje za odbornicu ispred liste „Marinika Tepić – Za pobedu Bora”, dr Marele Mijucić, taj što nema kadrova.

„Nedostaju nam lekari, medicinske sestre i svi oni koji treba da budu angažovani u zdravstvenoj ustanovi. Mi koji radimo u primarnoj zdravstvenoj zaštiti izloženi smo velikim problemima baš zbog toga što nas nema dovoljno. Kolege koje završe Medicinski fakultet i dođu na stažiranje, budu neko vreme tu, pokušavaju da se uposle, međutim ne budu primljeni. To dovodi do toga da teret pada na smanjeni broj lekara, sestara i drugog osoblja što bude veoma iscrpljujuće. Recimo za 24 časa promenimo dve do tri službe u kojima radimo i imamo samo nekoliko sati odmora. S druge strane, pacijenti bezuspešno pokušavaju da dođu do svog lekara, čekaju po 7 do 10 dana, jer smo mi angažovanu u drugim službama. Lekari takođe nemaju ni čime da rade, nemaju potrebnu medicinsku opremu. Tokom pandemije, kažu, u Srbiji je jedna od najvećih stopa smrtnosti lekara i medicinskih sestara, a tu je i to da i dalje dva lekara dnevno odlaze iz Srbije”, ističe dr Mijucić.