Kompanija Rakita donirala više od 7.000 dolara borskoj Slatini

Kompanija Rakita eksplorejšn d.o.o. Bor (Rakita Exploration d.o.o. Bor), koja posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin majning (Zijin Mining), donirala je više od 7.000 dolara za poboljšanje uslova u zdravstvu, obrazovanju, sportu i kulturi u borskom selu Slatina.

Zahvaljujući ovim donacijama, opremljena je lokalna zdravstvena ambulanta na zahtev mesne zajednice Slatina i Udruženja građana „Village“, lokalna škola dobila je nove bele table, Fudbalski klub Slatina je nabavio sportsku opremu, kao i opremu za održavanje stadiona, dok su članovi Kulturno umetničkog društva „Branko Olar“ dobili kompletnu novu tradicionalnu nošnju.

Imajući u vidu da su za jednu seosku sredinu upravo obrazovanje, zdravstvo, sport i kultura noseće oblasti u razvoju i očuvanju stanovništva, predsednik Saveta mesne zajednica Slatina, Boban Milojković, istakao je zadovoljstvo realizovanim donacijama, kao i sveukupnom saradnjom sa kompanijom Rakita.

„Ova donacija je rezultat dugogodišnje dobre saradnje sa Rakitom na čemu smo im veoma zahvalni jer će žitelji Slatine od sada, umesto odlaska u Dom zdravlja u Boru, u seoskoj ambulanti imati na raspolaganju zdravstvene usluge. Moderne bele table će značiti našim đacima u osnovnoj školi, a biće zaista prijatno uživati i u čarima fudbala kada naši prvotimci izađu u novoj opremi, i na sređenom lokalnom stadionu, a biće nam i zadovoljstvo kada na narednim Susretima sela budemo posmatrali naše članove kulturno umetničkog društva u novim tradicionalni nošnjama“, istakao je Boban Milojković, predsednik Saveta MZ Slatina.

Zamenik rukovodioca Sektora za društveno odgovorno poslovanje kompanije Rakita, Juankun Jang (Yuankun Yang), koji je svečano predstavnicima lokalnih udruženja i ustanova uručio doniranu opremu, rekao je tim povodom da je kompanija Rakita posvećena transparentnoj saradnji sa lokalnom zajednicom, kao i da je harmonična saradnja sa lokalnim stanovništvom osnov rada ove kompanije.

U ime udruženja i organizacija koja su primila doniranu opremu, reči zahvalnosti uputila je direktor škole, Ivana Pajkić.

„Kada u jednoj seoskoj sredini poboljšate uslove za školovanje dece, zdravstvenu negu, razvoj kulture i sporta, produžili ste tom selu životni vek, jer samo uz podizanje kvaliteta uslova života na selu, mladi će tu i ostati“, istakla je Ivana Pajkić.

Zahvaljujući se na vrednoj donaciji, direktorica Doma zdravlja u Boru Vesna Radosavljević, istakla je da je sada ambulanta u Slatini najopremljenija seoska zdravstvena ustanova, jer je pored glukometra, kompjutera i štampača, opremljena i aparatom za merenje masnoće u krvi.

„Ovaj aparat je nama jako važan jer će se na licu mesta analizom krvi iz prsta pacijenta utvrditi stepen masnoće“, rekla je Radosavljević.

Tokom posete Slatini, Juankun Jang je sa domaćinima posetio opremljene učionice osnovne škole, kao i sportsko igralište čije je uređenje krajem prošle godine finansirala kompanija Rakita.