Kompanija „Srbija Ziđin Koper” donirala sanitetsko vozilo Domu zdravlja u Boru

Kompanija „Srbija Ziđin Koper” (Serbia Zijin Copper) donirala je Službi hitne pomoći Doma zdravlja u Boru savremeno ambulantno vozilo vredno šest i po miliona dinara.

Danas je na platou ispred Doma zdravlja u Boru održana ceremonija primopredaje ključeva novog sanitetskog vozila. Ključeve je zamenik generalnog direktora kompanije „Srbija Ziđin Koper”, Džejson Džang uručio direktorki borskog Doma zdravlja, dr Vesni Radosavljević.

Kineska kompanija je, prema rečima direktorke Doma zdravlja u Boru, dr Vesne Radosavljević, izašla u susret potrebama ove zdravstvene ustanove i izdvojila nemala sredstva za kupovinu ovakvog jednog vozila.

„Ovo je važan dan za borski Dom zdravlja, jer dobijamo na poklon vredno i veoma potrebno ambulantno vozilo. Za teritoriju koju pokriva i koja je pod nadležnošću Doma zdravlja u Boru gotovo je suvišno reći od kakvog je ono značaja, u smislu da se u pravom trenutku dođe na lice mesta, do svakog našeg građanina kome zdravstveno stanje zahteva uslugu hitne medicinske pomoći. „Srbija Ziđin Koper” je ovim gestom još jednom pokazala da je visokoodgovorna kompanija, koja osluškuje potrebe lokalne sredine na čijoj teritoriji posluje i brine o javnom zdravlju svih građana, a ne samo njenih zaposlenih. Ovo nije njihova prva donacija u oblasti zdravstva, a nadam se da neće biti ni poslednja”, naglašava dr Radosavljević.

U okviru društveno odgovornog poslovanja kompanija „Srbija Ziđin Koper” je, samo za unapređenje zdravstvene zaštite na području grada Bora, dosad ukupno izdvojila blizu 12 miliona dinara, a najnovija donacija će, kako kaže, zamenik generalnog direktora kompanije, Zou Gang, doprineti boljem i efikasnijem medicinskom tretmanu lokalnog stanovništva.

„Cilj kompanije je razvoj rudarstva za dobrobit društvene zajednice, pa smo veoma posvećeni pružanju podrške razvoju lokalnih sredina gde poslujemo, ali i promovisanju zapošljavanja. U kompaniji je krajem aprila bilo zaposleno više od šest hiljada ljudi. Od tog broja, blizu 5.900 radnika su državljani Srbije, odnosno lokalno stanovništvo. Njihova prosečna mesečna neto zarada je veća od 105 hiljada dinara. Kompaniji usluge pruža i više od hiljadu domaćih dobavljača i izvođača radova, pa je broj direktno i indirektno otvorenih radnih mesta oko osam hiljada”, objašnjava Gang.

Gradonačelnik grada Bora, Aleksandar Milikić kaže da ova donacija pokazuje da kompanija „Srbija Ziđin Koper”, pored toga što dobro posluje i obezbeđuje dobre plate, ume i zna da bude društveno odgovorna i brine, u ovom slučaju, i o zdravstvenom sistemu.

„Ovo je velika stvar za grad Bor, zahvaljujem se našim kineskim prijateljima. Nastavljamo da radimo dalje, nastavljamo da se borimo. Mislim da smo na pravom putu da Bor postane mnogo lepše mesto za život. Ekonomski rastemo, ekologija je na boljem nivou nego ranije, a tu su i ovakva dobra dela”, kaže Milikić

Pre simbolične primopredaje ključeva borskom Domu zdravlja, načelnica Službe hitne pomoći, dr Vesna Bućan Mihajlović pokazala je opremu i uređaje u novom sanitetskom vozilu.

„Radim 33 godine u zdravstvu i mogu slobodno da kažem da ovako opremljeno vozilo dosad nije viđeno u našoj službi. Ono će sigurno doprineti bržem, boljem i kvalitetnijem pružanju usluga svim građanima, jer su od medicinskih uređaja tu: defibrilator sa monitoringom, EKG aparat za praćenje vitalnih funkcija pacijenata i pravovremeno reagovanje kod naglog srčanog zastoja, aparat za kiseoničnu terapiju, oksimetar, aspirator, imobilizacioni set i ostalo. Posebno me raduje i to što je sanitet opremljen „prslukom” za saobraćajni i industrijski traumatizam”, ističe Bućan Mihajlović.

Svečanosti u borskom Domu zdravlja prisustvovao je i predsednik opštine Majdanpek, Dragan Popović, kao i Dragan Fudulović, direktor majdanpečke zdravstvene ustanove „Dr Veroljub Cakić”, koji je sa rukovodiocem majdanpečkog ogranka kompanije „Srbija Ziđin Koper”, Branislavom Tomićem potpisao pismo o namerama da se istovetna donacija obezbedi i za Dom zdravlja u Majdanpeku.